Barkini prostovoljci v zadnjih dveh letih

Naše društvo je osnovano na solidarnosti. Združevanje truda asistentov, prostovoljcev in širše skupnosti nam omogoča nudenje kakovostnih storitev in kvalitete življenja naših Barkačev, kar presega meje le osnovne fizične oskrbe. Ljudje, ki nam prostovoljno pomagajo prihajajo iz različnih držav, so različnih starosti, z različnim kulturnim, ekonomskim in socialnim ozadjem. Vsak od njih k naši skupnosti prispeva na svojevrsten, nezamenljiv način.

V januarju 2022 zaključujemo projekt Ustvarjamo odnose: Ljudje z in brez motnje v duševnem razvoju, preko katerega smo pridobili novo delovno mesto koordinatorja prostovoljcev. V teh dveh letih smo tako kljub epidemiji koronavirusa uspeli gostiti več kot 30 prostovoljcev, tako iz Slovenije kot tudi iz drugih držav, ki so v našo skupnost prinesli nove ideje, aktivnosti in veliko pozitivne energije. Prostovoljci so tako vključeni v tekoče aktivnosti društva ter imajo poleg tega možnost vpeljati tudi svoje ideje za nove dejavnosti.

Od novembra 2019 naprej smo gostili kar šest prostovoljcev iz Nemčije – Miriam, Kerstin, Hannah in Wenzela ter Hanno in Enid. V našo skupnost so bili vključeni preko pošiljajoče organizacije ICE (Initiative Christen für Europa). S svojim prihodom na Barko so prinesli veliko novosti – Kerstin in Hannah sta z Barkači izdelovali sveče, Wenzel je uvedel urice nogometa po kosilu, Hannah je rešila zapuščeno mucko Selmo, ki zdaj živi v Mavrični hiši.

Pomagali sta nam tudi dve prostovoljki iz Češke – Romana in Denisa, ter dolgoletni prostovoljec James iz Škotske. Denisa nas je naučila izdelovati slastne čokoladne praline, James pa pomaga pri skupnih opravilih v Sončni hiši.

Konec leta 2020 je bil Društvu Barka dodeljen znak kakovosti za prostovoljstvo, ki velja za gostitev tujih mladih prostovoljcev (z manj priložnostmi). Tako sta se nam v letu 2021 preko programa Evropske solidarnostne enote pridružila prostovoljca iz S. Makedonije Teodora in Ammar. Izboljšala sta naš program »Skrb za dobro počutje«, ki vključuje različne fizične aktivnosti, prilagojene našim uporabnikom. V program sta vpeljala tedensko izvajanje joge za Barkače. Prav tako pomagata pri različnih aktivnostih v Sončni hiši in v delavnicah.

 

Kljub ukrepom smo uspeli najti načine za povezovanje s prostovoljci iz Slovenije, ki so del naše skupnosti že dolgo. To so ljudje, ki nam že leta (nekateri tudi več kot 15 let) nudijo podporo in pomoč. Monika in Erna sta nam pomagali pri pripravi kosil, Bojan je obiskoval Mavrično hišo in tam pomagal pri skupnih dejavnostih, Jakob in Urša sta živela v Sončni in Mavrični hiši ter pomagala tudi v delavnicah.

Vsak prostovoljec je poleg močno cenjene pomoči pri skupnih aktivnostih in opravilih, na Barko prinesel tudi veliko smeha, sočutja, domišljije, novih prednosti in izzivov. Vsakemu posebej smo hvaležni za prijaznost, pomoč in doprinos k bolj humani družbi.

Subvencija delovnega mesta koordinatorja prostovoljcev s strani Ministrstva za javno upravo, nam je omogočila profesionalizacijo delovanja društva, še posebej pri koordinaciji in ponujanju podpore prostovoljcem. Rezultati dela so razvidni predvsem v tem, da smo kljub epidemiji ohranili stik in povezanost med dolgoletnimi prostovoljci in skupnostjo, še naprej višali število domačih in tujih prostovoljcev, ki jih gostimo, ter vzpostavili sodelovanje z drugimi organizacijami iz različnih držav, ki pošiljajo prostovoljce v tujino. Vključevanje prostovoljcev v različne aktivnosti je zvišalo socialno vključenost, kakovost in raznolikost storitev, ki jih ponujamo našim uporabnikom.

Če bi radi postali Barkini prostovoljci in si želite izkusiti, kako je živeti in delati v naši skupnosti, z veseljem sprejmemo vašo prijavo pri info@skupnostbarka.si.


Projekt Ustvarjajmo odnose: Ljudje z in brez motnje v duševnem razvoju izvaja Društvo Barka v sodelovanju s partnerjema Centrom Korak in L’Arche International, financiran pa je s strani Ministrstva za javno upravo.