KAJ DELAMO

Bivalni enoti

Skupnost Barka trenutno poseduje dve bivalni enoti, Sončno in Mavrično hišo, kjer odrasli z motnjo v duševnem razvoju živijo skupaj z asistenti ter opravljajo gospodinjska opravila ali preprosto skupaj kvalitetno preživljajo čas in tkejo prijateljstva. Trenutno v vsaki od hiš biva pet uporabnikov s tremi domačimi in tujimi prostovoljci.

Sončna hiša

Zbilje 66,
1215 Medvode,
Tel.: 00386 40 455 165

Mavrična hiša

Zbilje 7M,
1215 Medvode,

Tel.: 00386 40 455 163

DELAVNICE

Vrtnarska delavnica

V sklopu te delavnice uporabniki opravljajo dela na naših vrtovih, se učijo uporabe različnega vrtnarskega orodja, spoznavajo rastline, zelenjavo in sadje ter specifiko gojenja različnih vrst. Vrtna delavnica je kombinirana s produkcijsko, saj delo na vrtu v zimskih mesecih ali deževnih dneh ni mogoče.

Produkcijska delavnica

Odprli smo jo pred kratkim, ko nam je bila ponujena priložnost sodelovanja s podjetji, da bi jim pomagali pri pakiranju in etiketiranju njihovih končnih izdelkov.

Okupacijska delavnica

Uporabniki vključeni v to delavnico ročno izdelujejo izdelke iz blaga, papirja, gline, voska, itn. Izdelujejo voščilnice za različne priložnosti, slike, nakit, torbice, predpasnike, blazine, beležke, sveče, itd. Pri tem razvijajo spretnosti risanja, tkanja, slikanja na različne materiale, lepljenja, ustvarjanja z glino, šivanja in nizanja elementov.

Lesna delavnica

Tu se lastnoročno izdelujejo različni izdelki iz lesa, kot naprimer leseni svečniki, lesene kravate in metuljčki, letala, praznične smrečice, lične gajbice, pručke, obeski za ključe, lesen nakit, družabne igre in mnogo več. Uporabniki tu sodelujejo pri brušenju izdelkov, sestavljanju posameznih delov, vžigajo različne sličice in napise, itd.

SKRB ZA DOBRO POČUTJE

Plesni tečaj

Plesni tečaj izvajamo že 20 let, enkrat tedensko. Mednarodna praksa in raziskave so pokazale, da osebe z motnjo v duševnem razvoju s pomočjo plesa izboljšujejo oziroma vzdržujejo svoje grobo motorične sposobnosti, pridobivajo na telesni vzdržljivosti, dobijo priložnost izražanja čustev skozi gibanje, lažje se soočajo s stresom, pridobivajo na samozavesti ter krepijo ustvarjalnost in domišljijo. Tudi naše ocenjevanje programa zadnjih 20 let je pokazalo, da so uporabniki, vključeni v plesni tečaj, v boljšem psiho-fizičnem stanju, kot v času sprejetja v VDC.

Dvakrat letno uporabniki pod mentorstvom plesne pedagoginje pripravijo javni nastop. Na nastopu pokažejo novo pridobljeno znanje ter sposobnosti, krepijo svojo samozavest in pridobijo izkušnjo ponosa na svoje delo. Prav tako z nastopom ozaveščajo javnost o specifikah oseb z motnjo v duševnem razvoju, se javnosti predstavijo in “razbijajo” stigmo in stereotipe o ljudeh z motnjo v duševnem razvoju.

Počitnice

Počitnice izvajamo že 22 let, načeloma pozimi in poleti. Za počitniške lokacije, poleg stalnih (npr. Šmarjeta), vsako leto iščemo nove, ki so ustrezne glede na gibalne zmožnosti in želje uporabnikov. Obenem se trudimo najti zanimive destinacije, kjer lahko še bolj zadovoljimo individualne potrebe posameznika.

 

Praksa in raziskave ter tudi opažanja zaposlenih so pokazala, da počitnice in sprememba okolja pozitivno vplivajo na osebe z in brez primanjkljajev. Na počitnicah so uporabniki v večji meri fizično aktivni (plavanje, hoja, kolesarjenje, sankanje,…), kar dobro vpliva na splošno počutje, reducira stres, spodbuja kreativnost in produktivnost ter pripomore k boljši telesni odpornosti.

 

Ker so počitniške skupine majhne, imamo priložnost poglabljanja odnosov med zaposlenimi in uporabniki ter med uporabniki samimi. Na ta način spoznavamo specifike obnašanja in potreb posameznika v določenih situacijah, spodbujamo dovzetnost za spremembe v uporabnikih, krepimo čustveno stabilnost in splošno dobro voljo.

 

Na počitnicah dobijo uporabniki priložnost spoznavanja drugačnih kultur, navad, dialektov in kulinarike ter obenem “razbijajo” stigme in stereotipe o osebah z motnjo v duševnem razvoju v lokalni skupnosti, kjer počitnikujejo.

Pomoč z umetnostjo

Pomoč z umetnostjo kot program smo v zadnjih petih letih delno izvedli približno dvakrat letno. Organizirali smo delavnico na prostem, v katero so bili vključeni vsi naši uporabniki in približno 6 varuhov oziroma prostovoljcev pod mentorstvom poklicnih slikarjev, ki so donirali tudi slikarska platna, čopiče, barve in slikarska stojala.

 

V maju 2019 smo organizirali tiho dražbo umetniških del znanih slovenskih in koroških umetnikov z in brez primanjkljajev, ki so nam donirali svoja umetniška dela za namene dražbe, kamor smo vključili tudi dela naših nadarjenih uporabnikov. Z dogodkom smo zbrali dovolj sredstev za ureditev slikarskega ateljeja, kjer bomo izvajali različne aktivnosti pomoči z umetnostjo za naše uporabnike. (Več o tihi dražbi: link do novice Artists for Artists)

 

Mednarodna praksa in raziskave so pokazale, da pomoč z umetnostjo pri osebah z MDR preprečuje anksioznost, povečuje socialno vključenost (če je dejavnost skupinska, kar v našem primeru je), osebi daje občutek pripadnosti, preprečuje občutek osamljenosti, spodbuja domišljijo in kreativnost ter vpliva na razvoj oziroma vzdrževanje fino motoričnih sposobnosti. Poleg tega osebe z MDR opolnomoči za reševanje problemov in nudi prostor za primerno neverbalno izražanje izkušenj ter čustev.

Preverite ponudbo naših izdelkov