KAJ DELAMO

Bivalni enoti

Skupnost Barka trenutno poseduje dve bivalni enoti, Sončno in Mavrično hišo, kjer odrasli z motnjo v duševnem razvoju živijo skupaj z asistenti ter opravljajo gospodinjska opravila ali preprosto skupaj kvalitetno preživljajo čas in tkejo prijateljstva. Trenutno v vsaki od hiš biva pet uporabnikov s tremi domačimi in tujimi prostovoljci.

Sončna hiša

Zbilje 66,
1215 Medvode,
Tel.: 00386 40 455 165

Mavrična hiša

Zbilje 7M,
1215 Medvode,

Tel.: 00386 40 455 163

DELAVNICE

Vrtnarska delavnica

V sklopu te delavnice uporabniki opravljajo dela na naših vrtovih, se učijo uporabe različnega vrtnarskega orodja, spoznavajo rastline, zelenjavo in sadje ter specifiko gojenja različnih vrst. Vrtna delavnica je kombinirana s produkcijsko, saj delo na vrtu v zimskih mesecih ali deževnih dneh ni mogoče.

Produkcijska delavnica

Odprli smo jo pred kratkim, ko nam je bila ponujena priložnost sodelovanja s podjetji, da bi jim pomagali pri pakiranju in etiketiranju njihovih končnih izdelkov.

Okupacijska delavnica

Uporabniki vključeni v to delavnico ročno izdelujejo izdelke iz blaga, papirja, gline, voska, itn. Izdelujejo voščilnice za različne priložnosti, slike, nakit, torbice, predpasnike, blazine, beležke, sveče, itd. Pri tem razvijajo spretnosti risanja, tkanja, slikanja na različne materiale, lepljenja, ustvarjanja z glino, šivanja in nizanja elementov.

Lesna delavnica

Tu se lastnoročno izdelujejo različni izdelki iz lesa, kot naprimer leseni svečniki, lesene kravate in metuljčki, letala, praznične smrečice, lične gajbice, pručke, obeski za ključe, lesen nakit, družabne igre in mnogo več. Uporabniki tu sodelujejo pri brušenju izdelkov, sestavljanju posameznih delov, vžigajo različne sličice in napise, itd.

SKRB ZA DOBRO POČUTJE

Plesno-gibalna terapija

Plesni tečaj izvajamo že 23 let, enkrat tedensko.

 

Mednarodna praksa in raziskave so pokazale, da osebe z motnjo v duševnem razvoju s pomočjo plesa izboljšujejo oziroma vzdržujejo svoje grobo motorične sposobnosti, izboljšujejo telesno vzdržljivost, dobijo priložnost izražanja čustev skozi gibanje, se lažje soočajo s stresom, pridobivajo samozavest ter krepijo ustvarjalnost in domišljijo. Tudi naše ocenjevanje programa v zadnjih 23 letih je pokazalo, da so uporabniki, vključeni v plesni tečaj, v boljšem psiho-fizičnem stanju, kot v času sprejetja v našo skupnost.

Dvakrat letno uporabniki pod mentorstvom plesne pedagoginje pripravijo javni nastop. Na nastopu pokažejo novo pridobljeno znanje ter spretnosti, krepijo svojo samozavest in pridobijo izkušnjo ponosa na svoje delo. Prav tako z nastopom ozaveščajo javnost o specifikah oseb z motnjo v duševnem razvoju.

Aktivne počitnice

Počitnice izvajamo že 22 let, načeloma pozimi in poleti. Za počitniške lokacije, poleg stalnih (npr. Šmarjeta), vsako leto iščemo nove, ki so ustrezne glede na gibalne zmožnosti in želje uporabnikov. Obenem se trudimo najti zanimive destinacije, kjer lahko še bolj zadovoljimo individualne potrebe posameznika.

 

Praksa in raziskave ter tudi opažanja zaposlenih so pokazala, da počitnice in sprememba okolja pozitivno vplivajo na osebe z in brez primanjkljajev. Na počitnicah so uporabniki v večji meri fizično aktivni (plavanje, hoja, kolesarjenje, sankanje,…), kar dobro vpliva na splošno počutje, reducira stres, spodbuja kreativnost in produktivnost ter pripomore k boljši telesni odpornosti.

Ker so počitniške skupine majhne, imamo priložnost poglabljanja odnosov med zaposlenimi in uporabniki ter med uporabniki samimi. Na ta način spoznavamo specifike obnašanja in potreb posameznika v določenih situacijah, spodbujamo dovzetnost za spremembe v uporabnikih, krepimo čustveno stabilnost in splošno dobro voljo.

 

Na počitnicah dobijo uporabniki priložnost spoznavanja drugačnih kultur, navad, dialektov in kulinarike ter obenem “razbijajo” stigme in stereotipe o osebah z motnjo v duševnem razvoju v lokalni skupnosti, kjer počitnikujejo.

Telovadba za vsakogar

Kombiniramo široko ponudbo vadb, ki odgovarjajo trenutnim potrebam naših uporabnikov in upoštevajo njihove zmožnosti, kognitivne kapacitete in življensko obdobje.

 

– Plavanje
– Telovadba
– Sprehod
– Kolesarjenje

Vsi zmoremo jesti zdravo

Ne glede na številne športno-gibalne aktivnosti, v katere vključujemo osebe z motnjo v duševnem razvoju, so njihove motorične sposobnosti zelo omejene. Uravnotežena prehrana je torej nadvse pomembna za krepitev njihovega zdravja.

 

Naš cilj ni samo organizacija in priprava zdravih in dietnih obrokov, temveč tudi vključevanje uporabnikov v proces ter opolnomočenje za čim bolj samostojno prakticiranje zdravih navad, vezanih na prehrano.

Atelje & art terapija

Zakaj
Mednarodna praksa in raziskave so pokazale, da pomoč z umetnostjo pri osebah z motnjo v duševnem razvoju preprečuje anksioznost, povečuje socialno vključenost (če je dejavnost skupinska, kar v našem primeru je), osebi daje občutek pripadnosti, preprečuje občutek osamljenosti, spodbuja domišljijo in kreativnost ter vpliva na razvoj, oziroma vzdrževanje fino motoričnih sposobnosti.

 

Začetki
Pomoč z umetnostjo kot program smo v zadnjih petih letih delno izvedli približno dvakrat letno. Organizirali smo slikarsko delavnico na prostem, v katero so bili vključeni naši uporabniki pod mentorstvom poklicnih slikarjev, ki so donirali tudi slikarska platna, čopiče, barve in slikarska stojala.

 

V okviru okupacijske delavnice pa uporabniki razvijajo spretnosti risanja in slikanja na različne materiale, ustvarjanja z glino, mozaikov, itd. Nekateri se udeležijo tudi individualne skikarske delavnice, drugi fotografirajo in razstavljajo.

 

Artists for Artists
Artists for Artists je tiha dražba, ki smo jo organizirali z namenom omogočiti pridobitev ateljeja za uporabnike Društva Barka, ki imajo velik umetniški potencial. Projekt dražbe umetniških del je bil plod dolgoletnega prijateljstva med galeristko Marijo Šikoronjo, Alexandro Liechtenstein, slikarko Franzisko Steinhart in slikarko Evgenijo Jarc z Društvom Barka.

 

Za izvedbo dražbe smo pridobili dela veliko znanih umetnikov predvsem iz Slovenije in Avstrije, ki so velikodušno podprli ta projekt s svojimi umetninami. Na dražbi smo zbrali približno 20.000 €, ki smo jih namenili ureditvi umetniškega ateljeja po vzoru »Atelier de la Tour« v Treffnu na Koroškem.

 

Več o tihi dražbi si lahko preberete tukaj: https://www.skupnostbarka.si/obvestila/artists-for-artists-2019/

 

Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi

Vključenost v družbo je osnovna človekova pravica in potreba, ki jo čutimo vsi, vključno s pripadniki ranljivih skupin. Društvo Barka skupaj s partnerji projekta pripravlja program terapije z umetnostjo za različne ciljne skupine (odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju,  šoloobvezne otroke s čustveno vedenjskimi motnjami in starostnike) ter ureja prostor za medgeneracijsko druženje ter kreativno in ustvarjalno preživljanje prostega časa za vse.

 

Aktivnosti bodo v urejenih prostorih ateljeja potekale dve študijski leti, vključno s poletnimi aktivnostmi v štirih različnih občinah:

  • ustanovitev ateljeja po vzoru Atelier de la Tour v Avstriji in razvijanje dvoletnega programa za prvi tak atelje v Sloveniji;
  • izvajanje umetniških delavnic, kjer bomo ponujali terapijo z umetnostjo ranljivim skupinam;

organizacija štirih potujočih razstav umetnin in štirih enodnevnih likovnih kolonij v Vodicah, Komendi, Domžalah in Medvodah

 

Cilji projekta so:

  • Spodbujanje aktivnega življenjskega sloga skozi inovativen umetniški program ter 5 javnih dogodkov;
  • Spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja preko kreativnih aktivnosti za različne ranljive skupine;
  • Dvig kakovosti življenja ranljivih skupin preko terapije z umetnostjo.

Partnerji projekta

Vodilni partner: Društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju – Barka.

Ostali partnerji: Center starejših Medvode Deos d.o.o., Vzgojno – izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik, Občina Medvode, Kabelska televizija Medvode.

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.
Več o instrumentu CLLD si lahko preberete na spletni strani Program razvoja podeželja  ali na spletni strani Evropske komisije.

Preverite ponudbo naših izdelkov