Prostovoljstvo na Barki: Denisa iz Češke

Ponovno se vračamo z našo rubriko Prostovoljstvo na Barki, ki jo vodi prostovoljka Teodora iz S. Makedonije. Tokrat se je pogovarjala s prostovoljko Deniso, ki na Barko prihaja enkrat tedensko in je vključena v delavnice. Z Barkači dela praline ter pomaga pri umetniških delavnicah in ostalih aktivnostih.

Najprej bi te prosila, da se nam predstaviš.

Sem Denisa iz Češke, stara sem 25 let, študiram socialno delo na Univerzi v Ljubljani za eno leto, sem v programu Erasmus.

Zakaj si se odločila za prostovoljstvo?

Želela sem spoznati organizacijo, ki se ukvarja s socialnim delom in tam opravljati prakso za študij. Barko sem izbrala, saj sem dobila priporočilo od svojega prijatelja, ki je tam že bil. Prav tako sem se želela preizkusiti v delu z osebami z motnjo v duševnem razvoju.

Koliko časa boš prostovoljka v Društvu Barka?

Na Barko bom prihajala 4 mesece, enkrat tedensko.

Kaj si se naučila oz. se še učiš skozi prostovoljstvo na Barki?

Učim se graditi razmerja in komunicirati z v skupnost sprejetimi osebami. Učim se jih razumeti in prilagajati hitrost dela njihovim zmožnostim.

Kaj glede Slovenije ti je všeč in kaj ne?

Zaljubila sem se v naravo. Rada hodim v gore in preživljam svoj prosti čas v naravi, rada naključno spoznavam lokalno prebivalstvo nekje na podeželju, v vaseh. Všeč mi je tudi hrana ter Ljubljana in okrastitev z lučkami v adventnem času. Ni ničesar, kar mi ne bi bilo všeč.

Ali s katero od v društvo sprejetih oseb posebaj rada delaš in zakaj? Kaj počnete skupaj?

Rada delam z vsemi sprejetimi osebami.

Kaj ti predstavlja največji izziv?

Največji izziv mi predstavlja jezik, saj ne govorim Slovensko in se pogosto zgodi, da se ne razumemo. S sprejetimi osebami se tako ne morem pogovarjati toliko, kot bi si želela.

Bi drugim priporočila prostovoljstvo v Društvu Barka? Zakaj?

Ja, seveda bi. Dobro je spoznavati majhne organizacije, kjer se lahko počutiš sprejetega in kot del družine. Vsak posameznik je unikaten, kar lahko obogati skupnost in tudi mene. Barka je kot nekakšen drugačen svet, katerega sem zelo rada del tudi jaz. Zaposleni so do mene zelo prijazni, zato se tu dobro počutim.

Najlepša hvala za tvoje odgovore.