60 let L’Arche v Franciji – naše čestitke in pozdrave sta prenesla Sandi in Jerica

Leta 1964 se je v Franciji rodila prva skupnost L’Arche in še vedno je največ skupnosti L’Arche prav tam. Te so združene v nacionalno federacijo in razpršene po vsej državi, v mestih in na podeželju. Ob podpori obsežne mreže prijateljev si skupnosti prizadevajo za vključevanje članov z motnjami v duševnem razvoju v francosko družbo preko skupnostnega življenja, ki je odprto za njihovo okolje in spoštuje avtonomijo vsake osebe.

Letos je torej nacionalna federacija L’Arche v Franciji praznovala 60 let od ustanovitve prve L’Arche skupnosti. V ta namen so pripravili pravi celotedenski festival, kamor so povabili predstavnike vseh L’Arche skupnosti sveta, da bi skupaj obeležili to pomembno obletnico.Vsaka francoska skupnost je gostila določeno število predstavnikov L’Arche skupnosti in naša Jerica in Sandi sta bila vabljena v L’Arche a Grenoble, kjer sta bivala pred in po glavnem skupnem praznovanju v Bretaniji.

Po prihodu sta se skupaj s člani gostiteljske skupnosti s kombiji odpravila na dolgo potovanje v Saint-Anne-d’Auray (Bretanija), kjer jih je čakal pripravljen kamp z osrednjim prireditvenim šotorom, »food truck-i« ter bungalovi za spanje.

Glavno praznovanje v Saint-Anne-d’Auray je potekalo 4 cele dni, z vsakodnevnim jutranjim »šovom« – od predstavitve zgodovine francoske L’Arche do plesnih in pevskih nastopov – ter popoldanskimi družabnimi aktivnostmi. Celoten čas so za Sandija in Jerico »skrbeli« člani L’Arche a Grenoble in naša slovenska predstavnika sta povedala, da sta se počutila domače, sprejeto in zabavno. Tekom praznovanja sta spoznala cel kup uporabnikov in prostovoljcev iz drugih L’Arche skupnosti.

Iskrene čestitke L’Arche skupnostim v Franciji ob njihovi (in naši) 60. obletnici delovanja v svojem poslanstvu in iz srca hvala L’Arche a Grenoble za vsa nova poznanstva ter gostoljubje tekom praznovanja!