Tri zanimivosti meseca aprila

Na Barki se že skoraj dva meseca drug od drugega učimo živeti v neke vrste izolaciji. Še vedno dnevno čakamo nova navodila s strani države, kdaj se bomo lahko spet videli v živo, šli v delavnice, na izlet, na obisk k domačim,… Veliko je neznank, a vemo, da smo se naučili živeti tudi v tem, nekoliko drugačnem svetu.
Kljub temu, da smo aktivni, je na Barki veliko stvari, ki so trenutno prepovedane in jih ne smemo izvajati, zaradi varnosti naših uporabnikov in zaposlenih. Pazimo nase ter drug na drugega in ostajamo optimistični, da bomo lahko kmalu zaživeli kot nekoč.
Seveda pa se nam, kljub razmeram, dnevno dogajajo pozitivne in zanimive stvari.

 

  • Sodelovanje z lokalnimi ustanovami 

KDO? Društvo Barka, DEOS Center Starejših Medvode, Zdravstveni Dom Medvode, Civilna Zaščita
KAJ? Sodelovanje in solidarnost v času epidemije coronavirusa
KJE? V občini Medvode
ZAKAJ? Zlasti sedaj je pomembno sodelovanje z lokalnimi ustanovami – tako nam je vsem veliko lažje
Kjub izolaciji smo vzpostavili nekaj novih poznanstev in povezav, ki bodo živele naprej. V sodelovanju z  DEOS Centrom starejših Medvode, zdravstvenim domom Medvode in CZ Medvode smo sestavljali krizni plan in sodelovali ves čas. Pregledali smo profile zaposlenih v sodelujočih organizacijah in kako si lahko v primeru resnejše krize pomagamo.
Aktivno smo sodelovali tudi z Občino Medvode, katera je socialno ogroženim družinam zagotovila brezplačne računalnike, ki jih potrebujejo za izvajanje pouka na daljavo. Občina Medvode se je s prošnjo za pomoč obrnila na vse občane in lokalna podjetja, ki so bili pripravljeni darovati računalnike. Veseli smo, da smo lahko pomagali, da je podarjena oprema prišla v prave roke. 

 

  • Projekt vrt

KDO? Celotna Skupnost Barka: zaposleni, osebe z motnjo v duševnem razvoju, prostovoljci
KAJ? Vrtnarska delavnica
KJE? V Zbiljah
ZAKAJ? Ker je vrt prijetno razvedrilo, priložnost za gibanje, produktivno druženje z skupnostjo ter sproščeno preživljanje dneva v času epidemije.
Naučili smo se živeti na drug način, osvojili drugačno dnevno  rutino, nekoliko spremenjen način preživljanja dni na Barki. Okupacijsko, lesno in produkcijsko delavnico smo zamenjali z vrtno in se postopili urejanja vrta pred delavnico, da bo tudi tam malo življenja. Kmalu bo solata in ostale sadike zrasle!
V projekt vrt sta bila zelo aktivno vključena tudi  naša dva prostovoljca, ki sta se odločila bivati z nami v hišah v času epidemije. Kot se je epidemija začela, sta se morala odločiti ali bosta končala prostovoljstvo in odšla domov ali bosta nadaljevala z življenjem na Barki. Veseli smo in resnično hvaležni, da sta se odločila ostati z nami! 

 

  • Barka v medijih

KDO? KTV Medvode
KAJ? Posneli so prispevek o Društvu Barka
KJE? V naši bivalni enoti, oziroma v “Sončni hiši”
ZAKAJ? Za vaš vpogled v potek življenja na Barki v času coronavirusa ter kaj že pogrešajo naši uporabniki.
Varstveno-delovni center (delavnice) je začasno moral zapreti svoja vrata, življenje v dveh hišah pa poteka, kolikor se pač da, po ustaljenih tirnicah, ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov. In kaj pogrešajo člani skupnosti?
Vabljeni k ogledu prispevka na Televiziji Medvode.

 

Ni komentarjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *