Vsi zmoremo jesti zdravo

Cilj projekta »Vsi zmoremo jesti zdravo« je zagotavljanje kvalitetnejšega življenja in zdravja odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju preko nudenja primerne in uravnotežene diete ter opolnomočenje omenjene skupine ljudi za čim bolj samostojno izvajanje zdravih navad.Projekt nam omogoča zaposliti kuharja, ki skrbi za pripravo zdravih obrokov, prilagojenih načinu življenja in potrebam naših Barkačev (uporabnikov).

Za nekatere od naših Barkačev je vključitev v kuhanje priložnost za produktivno sodelovanje v skupnosti. Kuhanje vpliva na njihovo dobro počutje, saj jim daje občutek koristnosti in ponosa na svoje delo, obenem se uporabniki učijo kuhati, oziroma pomagati v kuhinji in nato pa lahko pridobljena znanja uporabijo doma z družino. V procesu kuhanja, pod mentorstvom kuharja, se učijo kako in zakaj je priporočljivo zdravo se prehranjevati, oziroma zakaj je uravnotežena prehrana potrebna za zdravje in dobro počutje.

Zagotavljanje ustreznejšega in kakovostnejšega prehranjevanja odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju je del širšega programa Skrb za dobro počutje, ki poleg zdrave prehrane, vključuje tudi razgiban spekter športno-gibalnih aktivnosti. Program omogoča krepitev zdravja in dobrega počutja ter preprečevanje poslabšanja zdravstvenega stanja v naše društvo sprejetih oseb in je bil v letu 2021 in 2022 sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.

Tudi ta projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje v okviru razpisa za sofinanciranje programov svetovanja, aktivnosti in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije do leta 2025.

Obdobje izvajanja projekta: november 2022 – november 2025

Projekt financira: Ministrstvo za zdravje