Torkove umetniške delavnice tudi v prostorih DEOS Centra starejših Medvode

S šolskim letom 2021/2022 smo v sklopu projekta Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi začeli z izvajanjem umetniških delavnic/art terapije, ki so potekale enkrat tedensko – vsak torek, uro in pol, v prostorih Društva Barka. Vodili sta jih slikarki Renata Grmovšek in Andreja Eržen, ki sta vsak teden pri likovnem ustvarjanju usmerjali 8 – 12 amaterskih umetnikov različnih starosti. Umetniškim delavnicam so se namreč, poleg članov Barke, vsakokrat pridružili tudi učenci VIZ Frana Milčinskega Smlednik, stanovalci DEOS Centra starejših Medvode ter zunanji obiskovalci.

Junija 2022 smo zaključili s prvim šolskim letom izvajanja delavnic in si privoščili poletne počitnice ter si nabrali novih idej, ki bi jih želeli prenesti na platno, papir. Oktobra 2022 smo se, polni poletnih vtisov in novega zagona, zopet zbrali in začeli s skupinskim ustvarjanjem, ki bo trajalo vse do maja 2023. Najprej smo obnovili dosedaj pridobljeno znanje o slikanju na platno z akrilnimi barvami in na papir s suhimi pasteli.

Novost letošnjega izvajanja umetniških delavnic je spremenjen urnik in sicer, delavnice bomo še vedno izvajali ob torkih na Barki, z izjemo vsakega tretjega torka v mesecu, ko bodo umetniške delavnice preseljene v prostore DEOS-a Medvode, na dopoldanski termin. Na ta način bomo spodbujali veščine prilagajanja pri osebah z motnjo v duševnem razvoju in delavnice se bo lahko udeležilo več stanovalcev DEOS-a Medvode.

Poleg razvijanja naših likovnih spretnosti in domišljije se bomo med seboj spoznavali, družili, ugotavljali v čem smo si podobni ter v čem različni, se drug drugemu prilagajali, spoznavali razlike med različnimi generacijami in med seboj uspešno sodelovali.
——————————————————————————————————————————————————————————–

Umetniške delavnice/art terapija je aktivnost v okviru projekta “Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi”, ki ga Društvo Barka izvaja v sodelovanju s partnerji DEOS Center starejših Medvode, Vzgojno – izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik, Občina Medvode in Kabelska televizija Medvode.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.