Vsi zmoremo jesti zdravo

 

S ciljem krepitve zdravja in dobrega počutja ter preprečevanja poslabšanja zdravstvenega stanja v naše društvo sprejetih oseb izvajamo projekt Skrb za dobro počutje (športno-gibalne aktivnosti in uravnotežena dieta za odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju).

Eden od ukrepov je »Vsi zmoremo jesti zdravo«, ki vključuje program uravnotežene prehrane za osebe z motnjo v duševnem razvoju ter program Kuhamo skupaj: kuhar in uporabnik. V naše društvo sprejetim osebam se trudimo približati zdrave prehranske navade in jih opolnomočiti za čim bolj samostojno prakticiranje le-teh.

S tem namenom smo v letu 2021 pridobili novo delovno mesto; na Barki se nam je pridružil kuhar Marko. Pri kuhanju mu redno pomaga Barkač Rok, pogosto pa tudi Irena, Marjanca in Kristina.

Obiskala nas je tudi vodja zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale, Andreja Heine, prof. zdr. vzg. Za nas je pripravila predavanje o zdravi prehrani. Naučili smo kako najbolje razporediti naše obroke, kakšne vrste hranil poznamo ter kaj je najbolj in kaj najmanj priporočljivo jesti in piti.


Projekt Skrb za dobro počutje financira Ministrstvo za zdravje v okviru razpisa za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v letu 2021 in 2022.