Torkove umetniške delavnice nas učijo potrpežljivosti in prilagajanja


Vsak torek po kosilu v Barkinih delavnicah potekajo umetniške delavnice/art terapija. Vodita jih slikarki Renata Grmovšek in Andreja Eržen, poleg Barkačev pa se jih udeležujejo tudi starejši iz DEOS Centra starejših Medvode, osnovnošolci iz VIZ-a Frana Milčinskega Smlednik ter zunanji udeleženci.

Pred začetkom ustvarjanja pripravimo prostor, zaščitimo tla in površine ter prinesemo opremo in materiale za slikanje. Skupaj z slikarko izberemo tematiko in tehniko ustvarjanja ter predloge (slike, s katerimi si pri ustvarjanju pomagamo). Potem nam slikarka razloži tehniko in na platno naslika primer. Nato začnemo z risanjem. Pri tem nam poleg slikarke pomagajo tudi spremljevalci in prostovoljci. Vsak po svojih najboljših močeh naslika umetnino. Ko končamo si med seboj pokažemoslike in se o njih pogovorimo. Pogledamo, kaj nam je najbolj všeč in kaj bi lahko popravili ter izboljšali.

Umetniške delavnice pa nas ne učijo le novih tehnik ustvarjanja, mešanja in kombiniranja barv ter razvijanja kreativnosti. Ker ustvarjamo v zelo raznoliki skupini se moramo en drugemu prilagajati, si pomagati in biti potrpežljivi. Učimo se sprejemanja in spoštovanja drugačnosti, strpnosti in medgeneracijskega sodelovanja.


Umetniške delavnice/art terapija je aktivnost v okviru projekta “Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi”, ki ga Društvo Barka izvaja v sodelovanju s partnerji DEOS Center starejših Medvode, Vzgojno – izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik, Občina Medvode in Kabelska televizija Medvode.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.