Prostovoljstvo na Barki v letu 2022

Tekom celega leta 2022 smo tako v Barkinih delavnicah, kot tudi v obeh hišah gostili približno 30 domačih in tujih prostovljcev, za krajše ali daljše obdobje. Poleg rednih dolgoletnih prostovoljk, ki pomagajo v delavniški kuhinji, mladih prostovoljk, ki nam prihajajo krajšat popoldneve v hišah ter 18-ih prostovoljcev iz podjetja Goodyear, ki so nam uredili teraso in pobelili delavnice, sta se nam v drugi polovici leta pridružili tudi Teddy in Gigi, tuji prostovoljki, ki bosta z nami ostali eno leto.

Septembra 2022 se je preko organizacije ICE (Initiative Christen für Europa) v društvo vključila 18-letna nemška prostovoljka Teddy, ki biva v Mavrični hiši, kjer tudi opravlja prostovoljsko delo. Po nekaj mesecih govori dovolj dobro slovensko in gre že lahko na individualen sprehod z eno od sprejetih oseb, jo spremlja pri obrokih ter jutranji in večerni negi. Poleg pomoči pri gospodinjskih opravilih, Teddy dobro izkorišča svoj ustvarjalni dar in v prostem času ustvarja s prejetimi osebami. Na podlagi talenta za ročne spretnosti, se je po nekaj tednih odločila, da bi povečala število prostovoljskih ur v delavnici, kjer je do sedaj izvedla že dva projekta – kvačkanje različnih igrač ter pletenje zapestnic in uhanov s sprejeto osebo.

Po dobrih treh mesecih se je Teddy v Mavrični hiši, preko projekta Evropske solidarnostne enote, pridružila francoska prostovoljka Gigi. Gigi je pred prihodom na Barko že imela izkušnje z delom s sprejetimi osebami v stanovanjski skupini v Franciji, zato je njeno prostovoljno delo na njeno željo bolj osredotočeno na spremljanje sprejetih oseb pri različnih aktivnostih, od jahanja, gibalne delavnice, do pomoči pri gospodinjskih opravilih in osebni higieni.

Obe sta dobro vključeni tudi v širšo skupnost, povezali sta se namreč že z različnimi prostovoljskimi organizacijami v okolici, v svojem prostem času po raziskujeta slovenske kraje.
Vsak posamezen prostovoljec poleg cenjene pomoči pri skupnih aktivnostih in opravilih, na Barko vnese novo veselje, zanimanje, dinamiko, motivacijo, sočutje, domišljijo, nove prednosti in izzive. In vsakemu posebej smo hvaležni, da si z nami prizadeva in doprinaša k ustvarjanju bolj humane družbe.

Če bi tudi vi radi postali Barkini prostovoljci in si želite izkusiti, kako je živeti in delati v naši skupnosti, z veseljem sprejmemo vašo prijavo pri:
Saša Kastelic, koordinatorka prostovoljcev
tel.: 040 589 949
e-mail: prostovoljstvo@skupnostbarka.si