Zaključujemo prvo fazo projekta: Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi

Projekt Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi, katerega glavni cilji so spodbujanje aktivnega življenjskega sloga, medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega staranja, smo začeli izvajati v letu 2020. V marcu 2022 zaključujemo prvo fazo projekta.

Poleti 2021 smo imeli dve likovni koloniji; ob Zbiljskem jezeru in v Češminovem parku v Domžalah. Na kolonijah smo se spoznavali, družili in skupaj ustvarjali Barkači, starejši iz DEOS Centra starejših Medvode, osnovnošolci iz VIZ-a Frana Milčinskega Smlednik, člani Centra Korak iz Kranja, zunanji udeleženci, spremljevalci, prostovoljci in prijatelji. Koloniji sta bili uvod v umetniške delavnice/art terapije, ki smo jih začeli izvajati jeseni.

Vsak torek na Barki potekajo umetniške delavnice, ki jih vodita slikarki Renata Grmovšek in Andreja Eržen. Na delavnicah ustvarjamo v raznoliki skupini, ki šteje od 8 do 12 amaterskih umetnikov. En drugemu se učimo prilagajati, si pomagati in biti potrpežljivi. Poleg razvijanja likovnih spretnosti in domišljije je namen delavnic tudi druženje, spodbujanje sprejemanja in spoštovanja drugačnosti, strpnosti in medgeneracijskega sodelovanja.

V drugi fazi projekta načrtujemo še dve likovni koloniji (v občini Vodice in Komenda) ter štiri razstave likovnih del, ki so nastala na likovnih kolonijah in umetniških delavnicah. Nadaljevali bomo tudi s torkovimi umetniškimi delavnicami/art terapijo.

Če vas zanima likovno ustvarjanje ali vključevanje v delo z ranljivimi skupinami in bi se nam radi pridružili kateri od naših aktivnosti (kot udeleženec ali prostovoljec) vas vabimo, da nam pišete na projekti@skupnostbarka.si.

Projekt “Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi” Društvo Barka izvaja v sodelovanju s partnerji DEOS Center starejših MedvodeVzgojno – izobraževalni zavod Frana Milčinskega SmlednikObčina Medvode in Kabelska televizija Medvode.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.