Tri zanimivosti meseca septembra

Medvode: Povezana skupnost bralcev

Gre za otvoritev prve in druge izmed šestih hišic za izmenjavo knjig in s tem povezan bralni dogodek. Tekom septembra smo izvedli dva dogodka: na vrtu za poslopjem delavnic Društva Barka, kjer stoji knjižna hišica in v DEOS Centru starejših Medvode, kjer stoji druga taka hišica.

Na bralnem dogodku na Barki je zaposlena prebrala krajšo pripoved z moralnim naukom ter pozvala uporabnike k obnovi in pogovoru o prebranem. V DEOS Centru starejših pa je stanovalka prebrala povzetek  svojega dela kot amaterska gledališka igralka, delovna terapevtka pa je ostale stanovalce povabila k pogovoru o njihovih izkušnjah z branjem in nastopanjem na gledaliških odrih.

Idejo za projekt sta dali sestri blogerki Petra Kalan in Ana Jelovčan (petrana.si) in je logično nadaljevanje njune spomladanske izposojevalnice knjig. 

Vabljeni, da obiščete naše hišice za izmenjavo knjig, po želji vzamete kaj, ali nam morda pustite knjigo, ki ste jo že prebrali ter drugim priporočate, da storijo enako. 

Barka bere in razstavlja

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Razstavljamo: Stare mestne hiše in vaške hiše

Ali veste, kateri naš uporabnik je ljubitelj fotografije? To je prvi član Barke, Stane Grandljič, ki ga boste v Medvodah in okolici najpogosteje našli s fotoaparatom v roki in na kolesu.

V septembru je imel Stane svojo četrto razstavo z naslovom “Stare mestne hiše in vaške hiše” v Knjižnici Medvode, preko katere je želel pokazati lepoto starih stavb, ki bi jih morali obvarovati pred propadanjem. 

Če ste razstavo zamudili, si lahko preberete Stanetov intervju za časopis Dnevnik.

Še vedno gostimo mednarodne prostovoljce

Prejšnji mesec smo se poslovili od naše prostovoljke iz Nemčije – Kerstin. Ta mesec pa sta se nam pridružila nova prostovoljca iz Nemčije – Hannah in Wenzel, ki bosta z nami eno leto.

Konec septembra smo zaključili pisanje projekta za še dva prostovoljca iz Severne Makedonije, ki se nam bosta pridružila v sredini decembra, v okviru programa Evropska Solidarnostna Enota. Tudi v času korona-krize naša koordinatorka prostovoljcev najde načine, kako ohraniti skupnost dinamično, multi-kulturno in mladostno. 

Več o projektu v okviru programa Evropska Solidarnostna Enota si lahko preberete tukaj
Delovno mesto Koordinator prostovoljcev je subvencionirano s strani Ministrstva za javno upravo, v okviru Razpisa za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019. Več o projektu si lahko preberete tukaj.