Tri zanimivosti meseca junija

 

  • Dogodka: Stanetov Abraham in Kresna noč 

 Stanetov Abraham

To je bila posebna obletnica, še zlasti za Staneta. Skoraj polovico življenja je že na Barki in je nekako tudi najbolj znan in aktiven član Barke. Seveda bi si zaslužil zares veliko praznovanje, ampak zaradi protikoronskih ukrepov, ki so še vedno v veljavi, to žal ni bilo mogoče. Vseeno smo pripravili lepo praznovanje v ožjem krogu, tako, simbolično. Stane je prvi prišel na Barko in prvi je imel po karanteni mini žur.

Za tiste, ki še niste imeli priložnosti spoznati Staneta, kratka predstavitev:

Stane biva v prvi bivalni enoti (Sončna hiša) že več kot 20 let. V hiši sodeluje pri opravljanju gospodinjskih opravil, skrbi za higieno, urejanju okolice hiše in pripravi obrokov, njegova specialiteta so zelo okusne palačinke! 

V delavnicah je najbolj aktiven sodelavec v lesni delavnici, kjer delovnemu inštruktorju Herveju pomaga pri izdelavi različnih izdelkov iz lesa. 

V prostem času zelo rada fotografira in kolesari. Organizira redne razstave svojih fotografij v Knjižnici Medvode! 

Kresna noč
Kresno noč smo organizirali 23. junija na skupnostnem vrtu za poslopjem delavnic Društva Barka. Dogodek organiziramo več kot 10 let, vendar smo letos program prilagodili in udeležbo omejili, saj določeni zdravstveni ukrepi na področju rizičnih skupin za okužbo s Covid-19 še vedno veljajo. 

Na letošnjem dogodku smo predstavili kulturno dediščino kraja, prikazali stare običaje in naravne razloge za kresovanje v tem času. Nato smo prižgali kres in se družili ob glasbi in pogostitvi.

  • Obnavljamo: delavnice in prva hiša

V Sončni hiši smo prenovili prostor v pritličju in ga preuredili v ambulanto ter izolacijsko sobo. 

Delavnice pa so bogatejše za nov razstavni prostor, zahvaljujoč podjetju Pohištvo Iskra, ki nam je izdelalo in montiralo prelepo pohištvo. Sedaj so naši izdelki ročne izdelave in trud vložen v njih, predstavljeni na način, ki si ga zaslužijo. 

  • Prijavili smo štiri uspešne projekti
    V mesecu maja smo oddali štiri vloge na razpis za sofinanciranje projektov v občini Medvode v letu 2020 in vse so bile uspešne. Na podlagi javnega razpisa bosta letos Barkina dogodka Kresna noč na skupnostnem vrtu in Miklavžev sejem ter plesne delavnice in bralni dogodki sofinancirani s strani Občine Medvode.


Več informacij o projektih lahko preberete tukaj: