TRI ZANIMIVOSTI MESECA JANUARJA

                    Ogled jaslic

KDO? Celotna skupnost: zaposleni, osebe z motnjo v duševnem razvoju, prostovoljci
KAJ? Ogledali smo si jaslice
KJE? V Smledniku in na Igu
ZAKAJ? Večina dni in dogodkov v naši skupnosti vključuje kavo in klepet, zato smo si tudi za začetek tega dneva in proslavljanje uspešno organiziranega decembrskega Miklavževega sejma, najprej privoščili tortice in kavo v Lunci. Po jutranjem druženju smo se odpravili v Smlednik in na Ig, kjer smo si ogledali prelepe jaslice in cerkvi.
Naša skupnost se pogosto udeležuje lokalnih dogodkov in obiskuje partnerske organizacije, podjetja in institucije. Na ta način izboljšujemo socialno vključenost in vidljivost oseb z motnjo v duševnem razvoju ter ustvarjamo priložnost za neposreden stik s širšo okolico. Obiski, na osebnem nivoju, pozitivno vplivajo na dobro počutje naših uporabnikov, saj jim vnašajo novosti, dinamiko in raznolikost v vsakodnevno življenje in delo.

                     Obisk bivše prostovoljke iz Severne Makedonije

KDO? Aneta iz Severne Makedonije
KAJ? Prišla je na obisk v skupnost
KJE? V naše hiše in delavniceV naših hišah in na delavnicah
ZAKAJ? Aneta je bila eno leto del skupnosti Baka, kot prostovoljka preko EVS projekta. Živela je v Sončni hiši in pomagala pri delu v naših delavnicah. Trenutno dela z otroki s posebnimi potrebami v Severni Makedoniji. Med zimskimi počitnicami je potovala po Italiji in se med potovanjem ustavila v na Zbiljah… prav tako, kot je to naredila že med poletnimi počitnicami 2019 in leto prej 🙂 Odnos, ki smo ga ustvarili z Aneto med njenim prostovoljstvom v skupnosti, ostaja in se ohranja. Aneta Barko obišče vsaj enkrat letno in takrat ostaja pri nas, v eni izmed hiš. Naši uporabniki se je vsi spomnijo in se iskreno veselijo vsake njene najave novega obiska naše skupnosti.
Bivši prostovoljci, ki ohranjajo stik s skupnostjo.. in ne le ohranjajo stik, ampak nas tudi še vedno obiskujejo, ko jim čas to dopušča… to je velik dosežek pri izpolnjevanju naše misije: ustvarjati pomembne, iskrene odnose med ljudmi z in brez primanjkljajev!

                        Formacija o zgodovini Barke

KDO? Asistenti s krajšim stažem in prostovoljci
KAJ? Udeležili so se formacije o zgodovini slovenske Barke
KJE? Ena naših bivalnih enot, ki jo imenujemo Sončna hiša
ZAKAJ? Cilj je bil asistente s krajšim stažem in prostovoljce seznaniti z zgodovino Barke v Sloveniji. Na formaciji so dobili odgovore na vprašanja: dotično kdo je prvič omenil idejo o Barki v Sloveniji; kako je izgledala otvoritev prve hiše; kako smo prišli do prvega uradnega stanovalca; točno kako se je širila beseda o nastajanju Barke, da so sploh začeli prihajati prostovoljci; kdo je osebam v hišah dodelil sobe; ali je z odprtjem prve hiše takoj začela delovati tudi delavnica v kletnih prostorih; ali smo takoj dobili kandidate samo za dnevne delavnice, ali so bile na začetku v delavnicah samo hišne osebe; kaj se je delalo v gozdarski delavnici, kako so potekala praznovanja ter mnoge anekdote iz skupnostnega življenja.

Ni komentarjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *