Kaj je bilo in kaj si želimo

Prejšnje leto smo nadaljevali z izvajanjem različnih aktivnosti, ki jih stalno izvajamo že več let. Istočasno smo uvajali nove, ki nam bodo pomagale uresničiti našo misijo: oznanjati darove oseb z motnjo v duševnem razvoju. Pri nas je vsak dan nova zgodba, zato žal z vami ne moremo deliti vsega. Kljub temu lahko delimo nekaj utrinkov leta 2019: 

 • Počitnice in delovni kamp v Franciji

Naša skupnost že 22 let stremi k temu, da odraslim z motnjami v duševnem razvoju omogoči čim več priložnosti izkusiti veselje do življenja. Zato hodimo skupaj na poletne in zimske počitnice pa tudi na številne dnevne izlete. Omogočajo nam, da uživamo v družbi drug drugega, hrani in novih izkušnjah. Leta 2019 smo šli v Zadar in Šmarjeto ter se udeležili delovnega kampa v Franciji. 

 • Artists for Artists in Art terapija

Artists for Artists je mednarodna tiha dražba, ki je potekala leta 2017 in 2019. Načrtujemo izvedbo vsaki dve leti. Za izvedbo nam je uspelo pridobiti štirideset umetniških del petindvajsetih znanih umetnikov predvsem iz Slovenije in Avstrije ter iz nekaj drugih evropskih dežel, ki so velikodušno podrli ta projekt.

Projekt dražbe je plod prijateljstva posameznih umetnikov z društvom. Ko so spoznali, da je v nekaterih članih Barke velik umetniški potencial, je to v njih zbudilo željo omogočiti jim pridobitev ateljeja po vzoru Atelier de la Tour v Treffnu na Koroškem. Zahvaljujoč ideji in energiji, ki smo jo vložili v pripravo dražbe, smo zbrali približno 20.000 €, ki jih bomo namenili ureditvi umetniškega ateljeja za Barkine nadarjene ustvarjalce. To naj bi postal prostor, kjer se lahko osebe z MDR umetniško izražajo in razvijajo. Trenutno prenavljamo prostore da bi jeseni 2020 začeli ponujati art terapijo in podpirati umetniške sposobnosti različnih ranljivih skupin, predvsem odraslih z motnjo v duševnem razvoju.

Galerijo si lahko ogledate tukaj

 • V naše delavnice smo sprejeli Domna!

V letu 2019 je naša skupnost pridobila še enega člana, Domna! Domen prihaja iz Medvod, star je 26 let. Rad riše, enkrat tedensko se vključuje v našo plesno skupino ter ima veliko željo naučiti se brati in pisati. Upamo, da mu jo v letu 2020 uresničimo.

V prihodnosti stremimo k vključevanju več oseb z motnjo v duševnem razvoju na različne načine: osebna asistenca, različne skupinske dejavnosti, ki niso financirane s koncesijskimi sredstvi, itd. Če imate željo oziroma potrebo po vključitvi osebe z motnjo v duševnem razvoju v Društvo Barka si lahko na spodnji povezavi preberete več o postopku sprejema. V kolikor si želite bolje spoznati naše delovanje, nas lahko obiščete vsak dan, bodisi v delavnicah, bodisi v bivalnih enotah.

 • Javni dogodki in dejavnosti Društva Barka 2019

Naši uporabniki so bili tudi v letu 2019 aktivno vključeni v različne javne dogodke, kjer so imeli možnost navezati neposreden stik z drugimi udeleženci in javnosti predstaviti svoje darove.

 • Kresno noč na skupnostnem vrtu je Društvo Barka organiziralo v sodelovanju z Društvom Sorško polje in sicer 23. junija 2019. Tekom prireditve je predstavnik KUD Šmonca predstavil kulturno dediščino Zbilj in Medvod ter prikazal stare običaje. Naravne razloge za kresovanje v tem času pa nam je pojasnila predstavnica Društva Svetlin (stanje narave in vesolja v času kresne noči). Predstavnika Društva Barka in Društva Sorško polje sta nam razložila delovanje in sodelovanje obeh društev. Ob 21.00 uri smo prižgali kres in se ob njem, ob spremljavi glasbe, družili vse do polnoči.
 • Kako še nadaljnje izboljšati družbo, v kateri bivamo? O tem smo se pogovarjali na naši mednarodni okrogli mizi predstavniki L’Arche International in Društva Barka z osebami z in brez motenj v duševnem razvoju, črpajoč iz lastnih izkušenj in življenjskih zgodb, katerih del smo zadnjih 50 let.okrogla miza barka
 • Sodelovali smo na Evropskem tednu mobilnosti 2019 v Medvodah, organizirali kratke kolesarske izlete in se preizkusili v premagovanju ovir Biciklatorija. Dogodek je bil del projekta E-nostavno na kolo, ki je nam omogočil nakup tricikla, katerega sedaj aktivno koristijo naši uporabniki in zaradi katerega so v večji meri fizično aktivni. Več o projektu na povezavi.
 • S plesnim tečajem smo 7 uporabnikom našega VDC-ja omogočili spoznavanje meja njihovega lastnega telesa, uma, čustvovanja in domišljije, ter povečali njihovo socialno vključenost preko plesa. Leta 2019 je minilo 20 let od začetka vključevanja odraslih z MDR v plesno terapijo preko plesnega tečaja. V ta namen smo organizirali praznovanje in se spomnili naših prvih plesnih korakov vse do danes, ko nastopamo na odrih po Sloveniji.
 • 1. decembra smo organizirali Barkin tradicionalni Miklavžev sejem. V delavnicah Društva Barka smo  pripravili sejem naših izdelkov. Miklavžev sejem pa se ne vrti zgolj okoli izdelkov; predvsem je bila to priložnost, da se zopet srečamo s prijatelji, znanci, sorodniki, sodelavci, z vami vsemi, si privoščimo kavico in čaj, piškote ter uživamo v prijetni družbi. Sejem je obiskalo približno 120 ljudi. Hvala vam! V letu 2020 bomo nadaljevali z izdelovanjem naših izdelkov, katere si boste lahko ogledali in kupili konec leta na Miklavževem sejmu!  Nekaj naših izdelkov si lahko ogledate na povezavi.
 • Decembra 2019 je Domačija doživetij Tešnak v sodelovanju z Občino Gorenja vas – Poljane organizirala Dobrodelni koncert kvarteta Tamino. Naši uporabniki so uživali v Mozartovi mojstrovini Čarobna piščal, zbrani dobrodelni prispevki pa so bili namenjeni Barki. 
 • Prostovoljstvo na Barki

Društvo Barka je bilo že v samih začetkih osnovano na prostovoljski bazi in ni imelo zaposlenih. Tudi danes prostovoljstvo ostaja ključno za vsakodnevno delovanje društva, poleg tega pa pomembno prispeva k uresničevanju našega poslanstva – seznanjanja javnosti o darovih oseb z motnjo v duševnem razvoju. Trenutno ima Društvo Barka 17 zaposlenih in povprečno 15 prostovoljcev letno (letno opravijo približno 3720 prostovoljskih ur). Leta 2019 smo se s projektom prijavili na razpis in dobili subvencijo za delovno mesto koordinatorja prostovoljcev s strani Ministrstva za javno upravo.

Društvo stalno ponuja priložnosti za prostovoljstvo ljudem iz različnih okolij, narodnosti, starosti, kulture. Prilagodljivi smo glede vrste in števila aktivnosti ter prostovoljskih ur, ki jih je prostovoljec pripravljen opravljati. Trenutno imamo več kot 7 prostovoljcev iz Slovenije in tujine.

Če tudi vas zanima prostovoljno delo na Barki, se lahko obrnete na našo koordinatorko prostovoljcev: Brigita Perdih brigitaperdih2@gmail.com  in info@skupnostbarka.si

Ni komentarjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *