Tri zanimivosti meseca avgusta

 

  • Prostovoljstvo ESE in slovo prostovoljke Kerstin

Širitev ekipe z novimi prostovoljci!

Evropska Solidarnostna Enota
V okviru programa Evropska Solidarnostna Enota se nam bosta v decembru pridružila še dva mlada prostovoljca iz Severne Makedonije. S projektom Živimo in delamo skupaj, osebe brez in z motnjo v duševnem razvoju (MDR), bomo zagotovili dvema mladima osebama udeleževanje  v solidarnostnih aktivnostih, ki omogočajo pozitivne spremembe v življenju odraslih z MDR, in ob tem izboljšati različne spretnosti in kompetence.

Prostovoljca se bosta naučila uporabe »modela pristnih medsebojnih odnosov« v različnih aktivnostih: delavnice, bivalni enoti (deinstitucionalizacija), spletne in klasične aktivnosti ozaveščanja javnosti, art terapija in fundraising. Najvišji cilj pristnega odnosa je odkrivati darove posameznika, zvišati stopnjo solidarnosti in prispevati k bolj humani družbi.

Poznate mlado osebo iz Severne Makedonije, ki bi jo ta priložnost morda zanimala? Povežite jo z nami ali s pošiljajočo organizacijo LEAD- Leaders for Education, Activism and Development iz Skopja. 

Projekt je del programa Evropske Solidarnostne Enote. Več o programu si preberite tukaj: http://www.movit.si/ MOVIT

ese logo
ICE

Konec avgusta smo se morali posloviti od Kerstin, ki je bila eno leto prostovoljka v Društvu Barka. Kerstin je živela v Sončni hiši in je dnevno pomagala tudi v delavnicah, bila je del naše počitniške ekipe v Hotavljah in na Malenskem vrhu v Poljanski dolini, spremljala Slavkota pri art terapiji in razvijanju njegovih umetniških darov ter ustvarjala lepe lesene magnete, …

Vemo, da se je slovenščine težko naučiti v enem letu, vendar si je hitro zapomnila najpomembnejše in najpogosteje uporabljene besede v naši skupnosti: “kava”, “lepa mlada punca” in “hvala” 🙂 

V septembru  se nam bosta preko organizacije ICE pridružila nova dva mlada prostovoljca iz Nemčije, Hana in Vencel, ki bosta prav tako z nami preživela eno leto. 


——-

Če želite izkusiti, kako je živeti in delati v naši skupnosti, z veseljem sprejmemo vašo prijavo pri: Brigita Perdih, koordinatorka prostovoljcev, e-mail: brigitaperdih2@gmail.com
(Delovno mesto Koordinator prostovoljcev je subvencionirano s strani Ministrstva za javno upravo, v okviru Razpisa za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019.)

  • Počitnice v Hotavljah

Druge “pokoronske” poletne počitnice so za nami. Ekipa petih uporabnikov in petih asistentov ter prostovoljcev se je letos odločila za dopust v Hotavljah. Uživali so v lepotah narave ob Soči in Idrijci, nekateri so celo pogumno zaplavali, obiskali Bovec, Kobarid, Tolmin, Cerkno, Idrijo, jahali konje, uživali ob glasbi, si ogledali Rudnik marmorja (Hotavlje), bolnico Franjo,  izvir Ljubljanice, dobro jedli in uživali v prijetni družbi.

društvo barka, počitnice, hotavlje
(Zahvaljujoč vašim prispevkom, lahko zagotovimo našim uporabnikom – osebam z motnjo v duševnem razvoju – zagotavljamo nadstandardne storitve in jim omogočimo počitnice).

 

  • Nova donacija: šolske mize, table in stoli

V dar smo prejeli lepo ohranjene šolske stole, mize in table, katere bomo s pridom uporabljali v naših hišah, delavnicah ter v ateljeju, ki ga trenutno urejamo. Še posebej smo se razveselili belih magnetnih in črnih šolskih tabel, s katerimi smo si že dolgo časa želeli opremiti stene hiš in delavnic ter našim uporabnikom ponuditi prostor za priložnostno ustvarjanje risb.
Hvala podjetju TIP d.o.o. in vsem ostalim, ki se ob takih priložnostih spomnijo na nas!