Barkin rojstni dan !

KAJ SMO V PRETEKLEM LETU DOSEGLI?

  • Kljub omejitvam, številni prostovoljci iz Slovenije in tujine

S Centrom Korak in L’Arche International smo se uspešno prijavili na Razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019, Ministrstva za javno upravo. Rezultat tega je subvencionirano delovno mesto koordinatorja prostovoljcev za dobo dveh let.

Pridobili smo tudi Znak kakovosti programa Evropske Solidarnostne Enote, ki se nanaša na gostiteljstvo prostovoljcev. Na začetku leta 2021 smo tako preko ESE lahko vključili še 2 prostovoljca iz Severne Makedonije.

Veseli smo, da smo kljub omejitvam zaradi epidemije coronavirusa v letu 2020 vključili kar 11 prostovoljcev – Uršo, Pio, Jakoba, Romano, Hannah, Wenzela, Miriam, Kerstin, Shu Ting, Jamesa in Boštjana. Vsakemu od njih smo iz srca hvaležni in zelo veseli, da so se nam pridružili.

 

 

  • Prilagoditev bivanja in aktivnosti v času coronavirusa

Od marca do maja 2020 smo bili primorani zapreti delavnice in najti nove načine za produktivno preživljanje časa. Okupacijsko, lesno in produkcijsko delavnico smo zamenjali z vrtno, pri kateri sta aktivno sodelovala tudi dva prostovoljca. V hišah in delavnicah smo vzpostavili nove sisteme in prilagoditve bivanja, katerim skrbno sledimo. Ponosni smo, da se naše dosledno upoštevanje protikoronskih ukrepov obrestuje, saj med našimi uporabniki še ni prišlo do okužbe s COVID-19.

V kleti Sončne hiše smo pripravili ambulanto in 4 izolacijske sobe. Prejeli smo potrebno zaščitno opremo in se povezali z DEOS Centrom starejših Medvode, ki nam bo zagotovil zdravstvene delavce v primeru okužbe.

Kljub izolaciji smo vzpostavili nekaj novih poznanstev in povezav, ki bodo živele naprej. V sodelovanju z  DEOS Centrom starejših Medvode, Zdravstvenim domom Medvode in CZ Medvode smo sestavljali krizni plan in sodelovali ves čas. Prav tako smo uspešno sodelovali tudi z Občino Medvode.

 

 

  • Projekti podprti s strani Občine Medvode

V mesecu maju smo na JR Občine Medvode uspešno prijavili projekt Medvode: Povezana skupnost bralcev.  V sodelovanju z blogerkama Petro in Ano (sestrski blog PetrAna: https://www.petrana.si/), Knjižnico Medvode in DEOS Centrom Starejših Medvode, so naši uporabniki izdelali 6 hišic za izmenjavo knjig v lesni delavnici našega društva. Uspešno smo otvorili dve hišici in organizirali dva bralna dogodka za dve ranljivi skupini – osebe z motnjo v duševnem razvoju in starostnike.

V maju smo oddali tudi vlogo na razpis za sofinanciranje projektov s področja socialnega varstva občanov Občine Medvode v letu 2020. Na podlagi javnega razpisa je bila lansko leto plesna terapija za naše uporabnike sofinancirana s strani Občine Medvode.

23. junija 2020 smo na vrtu za poslopjem delavnic Društva Barka organizirali tradicionalno Kresovanje na skupnostnem vrtu. Ta dogodek organiziramo že več kot 10 let, vendar smo letos program prilagodili ukrepom in udeležbo omejili. Kljub temu smo se družili ob glasbi in pogostitvi in se imeli lepo.

Zaradi ukrepov smo v letu 2020 naš Miklavžev sejem selili na “varno” in ga prvič izvedli v drugačni obliki – preko spleta.

 

 

  • Barkine poletne počitnice

Kljub protikoronskim ukrepom smo uspeli v preteklem letu izvesti kar 4 počitnice. Štirje uporabniki in štirje asistenti ter prostovoljci so se v juniju 2020 odločili za taborjenje na Malenskem vrhu v Poljanski dolini. 4-dnevni tabor so preživeli v naravi. Povzpeli so se na Blegoš in Stari vrh, preizkušali domačo hrano ter se ob hladnih večerih greli ob tabornem ognju in pekli »penice«.

V avgustu 2020 je ekipa petih uporabnikov in petih asistentov ter prostovoljcev uživala na počitnicah v Hotavljah. Obiskali so Bovec, Kobarid, Tolmin, Cerkno, Idrijo, jahali konje, uživali ob glasbi, si ogledali Rudnik marmorja (Hotavlje), bolnico Franjo,  izvir Ljubljanice, dobro jedli in uživali v prijetni družbi.

V septembru 2020 sta uporabnici Tanja in Kristina s spremljevalkama Mojco in Matejo odšli na sproščanje v Terme Zreče, Slavko, Bogo, Metod in Bernarda pa so se z asistenti in prostovoljci zabavali na počitnicah v Škofijah.

 

 

  • Začetek delovanja umetniškega ateljeja

V okviru projekta Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi smo v letu 2020 začeli sodelovati s Centrom starejših Medvode Deos d.o.o., Vzgojno – izobraževalnim zavodom Frana Milčinskega Smlednik, Občino Medvode in Kabelsko televizijo Medvode. Pričeli smo pripravljati program terapije z umetnostjo za različne ranjlive ciljne skupine.

Naš cilj in želja za leto 2021 je uspešna ustanovitev ateljeja po vzoru Atelier de la Tour v Avstriji, razvijanje in začetek izvajanja dvoletnega programa za prvi tak atelje v Zbiljah in v Sloveniji. V ateljeju bomo izvajali umetniške delavnice in organizirali tudi dve potujoči razstavi umetnin in dve enodnevni likovni koloniji.