1 mesec bivanja prostovoljcev iz S. Makedonije na Barki

V začetku meseca februarja sta se nam na Barki pridružila dva prostovoljca iz Severne Makedonije; Teodora in Ammar, in sicer v okviru projekta “Živimo in delamo skupaj: Ljudje z in brez motnje v duševnem razvoju”, ki ga financira Nacionalna Agencija MOVIT v okviru programa Evropska Solidarnostna Enota. Leaders for Activism, Education and Development –  Skopje (LEAD) pa je partnerska organizacija iz Severne Makedonije, ki je poskrbela za pripravo prostovoljcev pred prihodom v Slovenijo.

Po enem mesecu bivanja na barki Teodora pravi, da je navdušena nad pozitivnim in sproščenim vzdušjem v bivalni enoti – Sončna hiša in tudi v delavnicah. Z uporabnikoma Stanetom in Marjanco je navezala prav posebno vez. Na začetku ji je izziv, zaradi jezika, predstavljala komunikacija, vendar se je naučila z uporabniki sporazumevati na nove načine – skozi emocije, geste in glasove. Ammar pravi, da je očaran nad slovensko naravo in prijateljskim odnosom ljudi na Barki. Najbolj se je »našel« v lesni delavnici. Vesel je, da imata s Teodoro priložnost dvakrat tedensko skuhati kosilo za skupnost.

Teodora in Ammar sodelujeta tudi v našem programu »Skrb za dobro počutje«. V tem mesecu sta začela s poskusnim vodenjem in izvajanjem joge, ki je prilagojena zmožnostim naših uporabnikov. Ker so ostale možnosti za telovadbo v tem času zelo omejene, si prizadevamo, da bi uspela jogo izvajati čim bolj pogosto.

Oba si želita, da bi lahko jedla obroke skupaj z uporabniki in se več družila z njimi, vendar žal zaradi epidemije to zaenkrat še ni mogoče. Prav tako si želita spoznavati nove kraje v Sloveniji in tudi mi si želimo, da bi jima to lahko čim prej omogočili.