Prilagoditve bivanja in aktivnosti Društva Barka v času epidemije coronavirusa

V času epidemije coronavirusa smo kot varstveno delovni center, po navodilih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstva za zdravje, sprejeli nujno potrebne ukrepe za ohranitev zdravja naših uporabnikov in zaposlenih ter zajezitev coronavirusa.

 

  1. Zaprtje delavnic, kjer izvajamo storitve varstva, vodenja in zaposlitve pod posebnimi pogoji

V naše delavnice je dnevno (od ponedeljka do petka) vključenih 18 uporabnikov. Od tega se jih 8 vsak dan pripelje od doma, 10 pa jih prihaja iz naših stanovanjskih skupin, kjer bivajo. Zaradi epidemije so delavnice do nadaljnega zaprte za vseh 18 vključenih uporabnikov. To pomeni, da uporabniki, ki se vozijo od doma, ostajajo doma pri družinah, uporabniki, ki živijo v naših bivalnih enotah pa ostajajo v hišah, kjer se deloma izvaja delavniški program (aktivnosti, ki jih razmere dopuščajo).

 

  1. Priprava izolacijske sobe v primeru okužbe

V kleti Sončne hiše smo pripravili sobo za izolacijo in vse zaposlene seznanili z natančnimi navodili za primer ali sum na okužbo s coronavirusom. Prejeli smo potrebno zaščitno opremo (maske in rokavice) ter se opremili z razkužili. Povezali smo se z DEOS Centrom starejših Medvode, ki nam bo zagotovil zdravstvene delavce v primeru okužbe.

 

  1. Omejitev gibanja in obiskov

Trenutno gibanje uporabnikov in zaposlenih v hišah omejujemo na gibanje v hišah in okolici ter sprehod po Zbiljah dvakrat dnevno. Veliko težavo so nam predstavljali nakupi hrane in higienskih pripomočkov za hiši, vendar smo se uspeli dogovoriti, da nam potrebščine trgovine pripravijo in dostavijo ter se tako ognemo rizičnemu izhodu v trgovino. Na žalost smo morali strogo prepovedati tudi vse obiske sorodnikov, prijateljev in prostovoljcev.

 

  1. Akivnosti v bivalnih enotah

Zaradi zaprtja naših dnevnih delavnic, smo nekaj aktivnosti preselili kar v hiše. Iz delavnic smo vzeli ustvarjalne pripomočke in mizarsko orodje, da lahko uporabnikom tudi v trenutnih razmerah nudimo zaposlitev. Več časa posvečamo družabnim igram, sprehodom, delu po hišah, urejanju vrtov, spomladanskemu čiščenju in skrbi za telesno kondicijo. Nekaterim uporabnikom sprememba rutine predstavlja veliko težavo, zato se odkrito pogovarjamo o epidemiju, preventivi, učimo se učinkovitega umivanja rok, pravil kašlanja in kihanja ter uvajamo nošenje zaščitnih mask. Dnevno razkužujemo kljuke, stikala, ograje in vse talne površine v hišah.

 

Kljub nenadni spremembi dnevne rutine, velikim omejitvam in skrbem, ostajamo pozitivni, se veliko pogovarjamo in dneve preživljamo nasmejani. Iz srca hvala vsem, ki nam pomagate preživeti epidemijo in topel pozdrav vsem, ki vas pogrešamo, a vas trenutno ne moremo objeti.

 

Pazite nase in ostanite zdravi!

Ni komentarjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *