Tri zanimivosti meseca marca

 

  • Novi izzivi v samoizolaciji

KDO? Celotna skupnost: zaposleni, osebe z motnjo v duševnem razvoju, prostovoljci
KAJ?
Prilagajanje dnevnih aktivnosti
KJE? Zbilje
ZAKAJ? Tekom zadnjih 23 let smo ustvarili določen dnevni ritem, ki temelji na čim večjem vključevanju oseb z motnjo v duševnem razvoju v družbo preko različnih aktivnosti. V preteklih treh tednih smo se soočali z veliko izzivi: biti v veliki meri zaprti v hiši, znova in znova najti poti smiselnega ustvarjanja in dela v okolici hiš. Ampak uspelo nam je, počasi se navajamo novega ritma in smo vedno bolj zadovoljni. Izdelali smo voščilnice za Veliko noč, zunaj čaka na novo sezono pripravljen vrt, lotili smo se pomivanja oken, hodimo na sprehode v naravo, kjer ni ljudi, itd…Redno pa tudi merimo telesno temperaturo in opazujemo svoje fizično stanje ter morebitne spremembe. Veseli in hvaležni smo, da smo vsi zdravi!

  • Prostovoljstvo v času pandemije koronavirusa 

KDO? Jakob in Urša
KAJ? Prostovoljca, ki sta se odločila preživeti čas, ko se soočamo s pandemijo koronavirusa, z nami.
KJE? Zbilje
ZAKAJ? Jakob in Urša sta prostovoljca, ki živita v naših bivalnih enotah v Zbiljah. Z nami sta pol leta. Oba sta, do razglasitve epidemije, pomagala pri delu v delavnicah ter spremljanju oseb z motnjo v duševnem razvoju “ena-na-ena”. Kot se je epidemija začela, sta se morala odločiti ali bosta končala prostovoljstvo in odšla domov ali bosta nadaljevala z življenjem v naši skupnosti. Veseli smo in resnično hvaležni, da sta se odločila ostati na Barki! 

Tuje prostovoljke so že odšle domov (dve prostovoljki iz Nemčije, ena s Kitajske in ena s Češke). Trenutno se noben od domačih prostovoljcev ne more udeleževati naših aktivnosti, razen Jakoba in Urše.

 

  • Ostanimo v stikih 

KDO? Uporabniki socialno varstvenih storitev Društva Barka
KAJ? Pokličejo družino in prijatelje
ZAKAJ? Pokličemo uporabnike, ki ostajajo doma pri družinah, prijatelje, prostovoljce, družine uporabnikov, ki bivajo v naših stanovanjskih skupinah… Vprašamo kako so, delimo z njimi kako smo mi in skupaj načrtujemo, kaj vse bomo delali ob ponovnem snidenju.

V naših stanovanjskih skupinah trenutno biva 10 odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju, v vsaki bivalni enoti 5 uporabnikov. V naše delavnice je redno vključenih 18 uporabnikov. Uporabniki, ki se vključujejo v dnevne delavnice do nadaljnega ostajajo doma. Ker nas skrbi za naše sodelavce, prostovoljce in prijatelje, jih velikokrat pokličemo. Prav tako smo veliko v stikih z družinami uporabnikov, za materinski dan so bile posebnega voščila deležne tudi mame v hišah živečih uporabnikov.

Nekateri prostovoljci so zaradi epidemije in posledične vrnitve domov, morali začasno končati prostovoljstvo pri nas. Koordinatorka prostovoljcev je v stiku z vsemi tujimi in domačimi prostovoljci, katerih pogodbe so trenutno “zamrznjene“, ter s tistimi, ki so se nam želeli pridružiti, vendar jim to trenutne razmere preprečujejo. Vsi ti prostovoljci bodo vključeni v našo skupnost, ko se bodo okoliščine spremenile. 

Ni komentarjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *