Praznovanje Barkinih 25 let in kresovanje

Vsakega 23. junija, na našem skupnostnem vrtu, praznujemo tradicionalno kresno noč , skupaj z društvom Sorško polje. Gre za obujanje stare tradicije kurjenja kresov. Kresne šege in navade , ki so povezane z ognjem, izhajajo iz magičnega odnosa človeka do narave. Ljudstvo ima kresni dan za najdaljšega v letu – “O kresi se dan obesi” – čeprav je v resnici najdaljši 21. junij. S kresovi so hoteli ljudje sonce počastiti in mu z ognjem pomagati, da ne bi omagalo.

Letos smo se odločili, da dogodek združimo s praznovanjem Barkinih 25 let. V ta namen smo povabili naše sorodnike, prijatelje in prostovoljce. Imeli smo piknik, pekli hrenovke na ognju, igrali nogomet, se družili in povezovali.

Pripravili smo tudi razstavo umetniških del, ki so jih Barkači naslikali v okupacijski delavnici ter na naših torkovih umetniških delavnicah in likovnih kolonijah.

Novost letošnjega kresovanja je bilo leseno kolo, ki so ga po stari poganski tradiciji napolnili s slamo in pripeljali na vrh hriba, pod katerim je tekla reka. Kolo so moški prižgali z baklami in potisnili po hribu navzdol. Ženske so poskrbele za to, da so reki pomagale pogasiti goreče kolo. Kolo je simboliziralo sonce, namen običaja pa je bilo zagotavljanje dobre letine.

Tako smo tudi mi ob mraku prižgali z slamo napolnjeno leseno kolo, le da smo ga kotalili le po skupnostnem vrtu. Dogodek je popestril tudi nastop pevke in kitaristke Janje Martinjak.

Iz srca se zahvaljujemo Občini Medvode, društvu Sorško polje ter vsem ostalim sorodnikom in prijateljem Barke, ki so nam pomagali pričarati čudovit večer.


Dogodek Praznovanje Barkinih 25 let in kresovanje je sofinanciran s strani Občine Medvode v okviru javnega razpisa za sofinanciranje prireditev v Občini Medvode v letu 2022.