Na Barki izvajamo mnogo novih aktivnosti

V letošnjem letu smo začeli z izvajanjem novega projekta »Skrb za dobro počutje«. Namen projekta je ustvarjanje podpornega okolja, ki Barkače spodbuja k prakticiranju zdravih navad, vezanih na športno-gibalne aktivnosti in uravnoteženo prehrano. To je s seboj prineslo veliko novih aktivnosti.

Dobro počutje preko kreativne in motorične aktivnosti

V septembru smo začeli z izvajanjem tedenske art terapije/umetniških delavnic. Vsak torek se ob poldrugi uri zberejo osnovnošolci iz VIZ Smlednik, starejši iz DEOS Medvode, Barkači in zunanji obiskovalci. Izvajalka pojasni tehniko in tematiko, nato pa ob pomoči spremljevalcev in prostovoljcev udeleženci eno uro in pol ustvarjajo.

Ob petkih skupina petih Barkačev, v spremstvu delovne inštrukorice Maje in dveh prostovoljk, v Medvoški dvorani obiskuje plesno-gibalno terapijo. Vaje trajajo uro in pol, vodi pa jih plesna učiteljica Nika.

Telovadba za vsakogar

Na Barki vsakodnevno hodimo na sprehode v naravo – tako v dopoldanskem, kot v popoldanskem času. Tekom poletja smo izvedli tudi troje aktivnih počitnic: taborjenje na Zgornji Velki, počitnice v Hotavljah in počitnice v Izoli.

10 Barkačev v dveh skupinah ob torkih obiskuje kmetijo Janhar v Hrašah. Tam se spoznavajo s konji, jih hranijo, božajo, jahajo. Pri tem jih spremlja delovna inštruktorica Maja in prostovoljci.

Vsi zmoremo jesti zdravo

V juniju smo imeli priložnost odprtja novega delovnega mesta in zaposlitve kuharja. Tako zdaj že skoraj pol leta za kuhinjo in pripravo okusnih uravnoteženih obrokov skrbi kuhar Marko. Pri pripravi obrokov mu redno pomaga tudi Barkač Rok, ki je zelo ponosen na svoj novi »poklic« pomočnika v kuhinji.


Projekt financira Ministrstvo za zdravje v okviru razpisa za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v letu 2021 in 2022.