Gostimo dva nova prostovoljca !

V začetku februarja 2021 sta se Barki pridružila še dva mlada prostovoljca iz Severne Makedonije – Teodora in Ammar, ki bosta eno leto del skupnosti. 

Teodora in Ammar bosta živela v naši bivalni enoti – Sončna hiša. Prostovoljca bosta spremljala, kako v praksi poteka skupnostno življenje oseb z motnjo v duševnem razvoju. Aktivno bosta vključena v prostočasne aktivnosti in druženje z uporabniki v hiši. Uporabnikom bosta pomagala tudi pri opravljanju njihovih zadolžitev v bivalni enoti.

Prostovoljca bosta seveda vključena tudi v delavnice. Tam bosta skupaj z drugimi prostovoljci, asistenti in uporabniki ustvarjala ročno narejene izdelke iz različnih materialov. Vsak prostovoljec prispeva svoje ideje za nove izdelke. Eli iz Nemčije je naredila držalo za milo in okraske iz gline, Kerstin iz Nemčije je skupaj z našim uporabnikom Slavkom ustvarjala magnetne lesene črke, Boštjan iz Slovenije je uporabil slike, ki jih je narisal uporabnik Tomaž, za sprednje platnice ročno izdelanih beležnic, itd.

Radovedni smo in veselimo se svežih idej za izdelke, ki jih bodo prinesli novi prostovoljci! Ogledali si jih boste lahko na Miklavževem sejmu v decembru 2021 (upamo, da v poslopju delavnic našega društva, ne le na spletu).

Prostovoljec Ammar je grafični oblikovalec in umetnik, ki rad likovno ustvarja, zato bo vključen tudi v aktivnosti v ateljeju, ki ga bomo odprli v drugi polovici letošnjega leta. Teodora pa ima spretnosti in željo po vključitvi v opravljanje vrtnarskega dela. Skrbela bo, da bodo naši vrtovi lepo urejeni in da bomo na Barki jedli raznoliko in zdravo hrano, pridelano pri nas.

Aktivnosti, v katere bosta vključena Tea in Ammar so del projekta “Živimo in delamo skupaj: Ljudje z in brez motnje v duševnem razvoju”, ki ga financira Nacionalna Agencija MOVIT v okviru programa Evropska Solidarnostna Enota. Leaders for Activism, Education and Development –  Skopje (LEAD) pa je partnerska organizacija iz Severne Makedonije, ki je poskrbela za pripravo prostovoljcev pred prihodom v Slovenijo. 

Preko programa Evropska Solidarnostna Enota (ESE) ponujamo priložnost za prostovoljstvo mladim iz manj spodbudnega okolja. Finančna in organizacijska podpora, ki jo ponuja program in priznane izkušnje, ki jih bodo prostovoljci dobili preko ESE so zelo pomembne za mlade iz manj spodbudnega okolja, ki prihajajo iz držav, ki niso del Evropske Unije. 

Solidarnost je ena glavnih vrednot, na katerih je osnovana naša organizacija in po vzoru katere delujemo že zadnjih 24 let. V čast in ponos nam je, da smo lahko del evropskega programa, ki mladim iz manj spodbudnega okolja omogoča vključevanje v solidarnostne aktivnosti v tujih državah.