Aktivne počitnice

Počitnice v Društvu Barka izvajamo že 23 let, ponavadi pozimi in poleti. Za počitniške lokacije, poleg stalnih, vsako leto iščemo nove, ki ustrezajo zmožnostim in željam Barkačev. Letošnje poletje bomo počitnikovali na Zgornji Velki, v Hotavljah in Škofijah ali Strunjanu. Ekipi se bojo priključili tudi naši mednarodni prostovoljci iz Nemčije in S. Makedonije.

V letu 2020 nam je kljub ukrepom epidemije uspelo organizirati aktivne počitnice za vse Barkače. Ena ekipa se je odločila za taborjenje na Malenskem vrhu v Poljanski dolini, povzpeli pa so se tudi na Blegoš in Stari vrh. Druga ekipa pa se je odločila za dopust v Hotavljah, uživali so v lepotah narave ob Soči in Idrijci, nekateri so celo pogumno zaplavali.

Na počitnicah se trudimo biti v čim večji meri fizično aktivni in čim več časa preživeti v naravi. Poleti veliko plavamo, hodimo na spehode, kolesarimo, pozimi pa se sankamo in planinarimo. Te aktivnosti dobro vplivajo na splošno počutje, zmanjšajo stres, spodbujajo kreativnost in produktivnost ter pripomorejo k boljši telesni odpornosti.

Barkine počitnice 2020, Malenski vrh

Ker so počitniške skupine majhne, imamo priložnost poglabljanja odnosov in tudi ustvarjanja novih prijateljstev. Ponavadi se razdelimo v 3 skupine. Vsaka skupina izbere za zimske in poletne počitnice različni lokaciji. Skupine sestavlja nekaj Barkačev, vsaj 2 prostovoljca in nekaj asistentov.

Letošnje aktivne počitnice bodo sofinancirane s strani Občine Medvode v okviru razpisa za sofinanciranje programov s področja socialnega varstva občanov Občine Medvode v letu 2021 ter s strani Ministrstva za zdravje v okviru razpisa za sofinanciranje programov neposredne pomoči, svetovanja in oskrbe ranljivih, ogroženih oseb, ki jih izvajajo humanitarne organizacije v letu 2021 in 2022.

Aktivne počitnice izvajamo v okviru programa Skrb za dobro počutje, ki vključuje različne aktivnosti, ki pozitivno vplivajo na psiho-fizično zdravje in socialno vključenost v naše društvo sprejetih oseb.