Pozdravljeni konji! (Jahanje in aktivne počitnice v družbi konj)

Pred več kot dvema letoma smo začeli obiskovati jahalni center kmetije Janhar. Skupina Barkačev se enkrat na teden zapelje do bližnjih Hraš, jer se spoznavajo z metodami dela ob konju in z njim, opazujejo konja v čredi, se učijo o negi in hranjenju konjev, ter seveda jahajo.

Opazovali smo pozitivne učinke, ki jo ima aktivnost za uporabnike, kot so izboljšanje fizičnega, socialnega, čustvenega in kognitivnega delovanja, ter navezavo stika z živaljo. Ker smo Barkači zelo navdušeni nad aktivnostjo, smo se odločili, da terapijo s konji in jahanje začnemo izvajati bolj sistematično in za to zagotovimo tudi finančna sredstva.

To nam je uspelo preko projekta »Jahanje in aktivne počitnice za odrasle z motnjami v duševnem razvoju« (kratko: »Pozdravljeni konji!«), ki se je začel izvajati novembra 2023 in je financiran s strani Evropske Unije, preko programa Erasmus+.

Projekt vključuje jahanje in aktivne počitnice, v sklopu katerih bomo sodelovali s partnerji s Hrvaške, in sicer Arka Korablja iz Zagreba, kater so prav tako del mednarodne federacije L’Arche International, ter Konjeniškim klubom Istra Star iz Medulina, ki nam bodo omogočili aktivnosti jahanja na naših prihajajočih poletnih počitnicah v Istri!

Projektne aktivnosti

⦁ Razvoj strukturiranega in vključujočega programa jahanja in aktivnih počitnic, prilagojenega potrebam starajočih se oseb z različnimi motnjami v duševnem razvoju (MDR)

⦁ Organizacija rednih tečajev jahanja v Sloveniji in na Hrvaškem

⦁ Organizacija 4 aktivnih počitnic za 4 manjše skupine (skupno število 40 udeležencev, npr. mladi z manj priložnostmi, odrasli z motnjami v duševnem razvoju, itd.)

⦁ Mreženje in vzpostavitev podlage za prihodnje sodelovanje med primernimi in podobnimi organizacijami iz Slovenije in Hrvaške

Pozdravljen prostovoljec!
Če vas zanima terapija s konji/jahanje za nas Barkače in če si želite pomagati pri zagotavaljanju spremstva odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju pri izvajanju aktivnosti jahanja in/ali aktivnih počitnicah, nam to sporočite na prostovoljstvo@skupnostbarka.si

Obdobje izvajanja projekta:  november 2023 – oktober 2025
Projektni partnerji: Arka Korablja in Ranch Istra Star
Projekt financira: Evropska Unija preko programa Erasmus+