Skrb za druge nam prinaša kolektivno prebujenje, 2. Del: Pogled na svet skozi otroške oči

Moja izkušnja na Barki me je opomnila na človeški izvor, bistvo obstoja ter na to, kako bi morali videti in sprejemati ostale – s čistostjo in brez predsodkov. Spoznala sem, kako pomembna sta medsebojno spoštovanje in podpora. Na videz preprosta dejanja, ki vodijo v boljšo družbo – družbo, ki je dragocenejša, bolj empatična, navdihujoča in prijetnejša.

Marinka je ena od sprejetih oseb, ki sem jih najhitreje vzljubila. Vedno, ko me pogleda z očmi polnimi svetlosti, reče »Oh, lepa mlada punca.« Na to ji odgovorim z »Marinka, lepa si.«, ona pa s svojim svetlim nasmehom kar poka od sreče. To je iskrena sreča, ki jo človek redko sreča. Če imate slab dan, je dovolj, da jo vidite in ugotovite, da ima vso čistost sveta.

Ti ljudje ne znajo obsojati in na svet gledajo z otroškimi očmi – nedolžno in nevede, da je na svetu še vedno veliko ljudi, ki imajo predsodke in delijo ljudi, brez ustreznega razloga.

Ko vidim, kako lahko svet deluje in kako malo je potrebnega za kolektivno prebujenje, se mi povrne upanje in motivacija, da sem še vedno na pravi poti, na kateri sem se znašla povsem naključno. Zame ta pot pomeni izpolnjevanje moje potrebe po sočutju in pomoči drugim. Ko dam nekomu delček sebe, sem »Sprememba, ki jo želim videti v svetu«, kot je to poimenoval Gandhi. Kljub temu, da je stavek zdaj komercializiran, je še vedno primeren in kaže na potrebo po prijaznosti, empatiji, altruizmu. Žal živimo v svetu, kjer se nam velikokrat zdi, da smo kot družba izgubili občutek za dajanje, brez da bi pričakovali kaj v zameno – zgolj zato, da se bolje počutimo, ker smo za nekoga naredili nekaj lepega in smo nesebični, srčni in ponižni do nekoga ali nečesa.

——————————————————————————————————————————————————————————–

Avtorica zapisa Skrb za druge nam prinaša kolektivno prebujenje je prostovoljka Teodora iz S. Makedonije, ki je od februarja vključena v našo skupnost. Besedilo je prevedeno iz makedonščine in je bilo objavljeno v reviji Lice v lice, ki obravnava ranljive skupnine ljudi, socialno vljučenost, šport in kulturo. To revijo običajno prodajajo mladi iz socialno ogroženih družin ali osebe z motnjo v duševnem razvoju.