Pustno obarvana umetniška delavnica v Trzinu

Društvo Barka je v mesecu februarju v sklopu projekta Umetnost sodelovanja ranljivih skupin 2, z Zavodom za ustvarjanje, raziskovanje in učenjem – Azum, izvedlo dve umetniško gledališki delavnici.

V dejavnostih, ki jih izvaja zavod Azum, so močno prisotne komponente pomoči z umetnostjo, v tujini znane tudi kot “arttherapy”. V Evropi in po svetu je pomoč z umetnostjo kot terapevtska metoda in sodobna oblika pomoči ljudem uveljavljena že vrsto let.

Preko igre je v zavodu predvsem podprta veja pomoči z uporabo dramskih in gledaliških tehnik, preko katere se krepijo mnoge lastnosti, ki pri udeležencih delavnic pripomorejo k uspešnejšemu soočanju z različnimi življenjskimi situacijami – pridobijo torej večjo samozavest, močnejše zaupanje v same sebe, globlje razumevanje lastnih čustev, boljši nadzor nad čustvi, večjo sposobnost reševanja problemov,orodja za premagovanje sramežljivosti, izstopijo iz svoje lupine, povišajo svoj ustvarjalni potencial, zgradijo zaupanje do drugih ljudi, zmanjšajo nivo stresa in anksioznosti.

Pristop je integrativen, kar pomeni, da v delavnice vnašajo tudi elemente pomoči z likovno umetnostjo, ki prav tako spada v oblike pomoči z umetnostjo, ter glasbo in gib.

                                                          Vir: www.concordia.ca/academics/graduate/drama-therapy.html

Delavnici sta potekali v Kulturnem domu Trzin in sta udeležencem iz Društva Barka, VIZ Smlednik, Zavoda Zmoremo ter drugim, ponudili likovno ustvarjanje ter prilagojene gledališke dejavnosti. Ustvarili smo unikatne maske in kostume ter se z njimi podali na odrske deske v doživeto gledališko pustolovščino.

Mentorica umetniško gledaliških delavnic, Saša Hudnik (Zavod Azum), nam je ob koncu druženja obljubila, da se na odru zagotovo še kdaj srečamo.

Umetniške delavnice/art terapija je aktivnost v okviru projekta “Umetnost sodelovanja ranljivih skupin ljudi 2”, ki ga Društvo Barka izvaja v sodelovanju s partnerji DEOS Center Starejših Medvode, Občina Medvode, Vzgojno – izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik, Medobčinskodruštvo Sožitje za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju občin Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin, Zavod za ustvarjanje, raziskovanje in učenje AZUM, ter Javni zavod Sotočje Medvode.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Projekt se izvaja v okviru LAS Za mesto in vas.