Praznični koncert z dobrodelnim bazarjem za Društvo Barka

Vabimo vas za praznični koncert klavirskega tria, ki ga sestavljajo Maja Gombač (klavir), Ana Julija Mlejnik (violina) in Klara Krklec (violončelo). Pred koncertom bo potekal dobrodelni bazar za Društvo Barka. Koncert bo v kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki. Bazar se bo začel ob 17. uri, koncert pa ob 18. uri. Vstop je brezplačen.

Program:

Joseph Haydn: Klavirski trio št. 39 v G-duru

        Andante
         Poco adagio
           Rondo a l'Ongarese

Josef Suk: Elegija

Johannes Brahms: Klavirski trio št. 1 v H-duru

              Allegro con brio
              Scherzo: Allegro molto
              Adagio
              Finale: Allegro

O glasbenicah:

Pianistka Maja Gombač (1991) je študij klavirja z odliko zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu, leta 2018 pa še na Univerzi za upodabljajočo umetnost v Grazu pri prof. Markusu Schirmerju, kjer je prejela najvišjo oceno s pohvalo. Tekom študija se je v okviru mednarodne izmenjave eno leto izpopolnjevala tudi pri prof. Imreju Rohmannu na Mozarteumu v Salzburgu.

Kot solistka je prvič nastopila s komornim orkestrom Slovenske filharmonije, ter z njimi izvedla Bachov koncert v f – molu, BWV 1056. Sledile so izvedbe mnogih drugih klavirskih koncertov: Griegov koncert op. 16 (Simfonični orkester RTV Slovenija, orkester SNG Opera in balet Maribor, Jenska filharmonija), Beethovnov koncert št. 5 (orkester SNG Opera in balet Ljubljana), Mozartovi koncerti št. 2, 3, 4, 21 in 23 (Luksemburški komorni orkester) in Beethovnov trojni koncert (Ruski filharmonični komorni orkester). Kot del zasedbe je pet let sodelovala tudi s Salzburško filharmonijo.

Je nagrajenka številnih mednarodnih tekmovanj (Paul Harris, Davorin Jenko, Antonio Salieri, Rotary Club Valencia, Karlovac, Martha Debelli) in državnega tekmovanja TEMSIG, kjer je prejela dve zlati odličji; kot solistka (2016, posebna nagrada žirije za izvedbo obvezne skladbe) in kot komorna glasbenica (2014, posebna nagrada žirije za osvojenih 100 točk). Za svoje umetniške dosežke je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Od marca 2020 je redno zaposlena na Univerzi za glasbo in upodajajočo umetnost v Gradcu, kjer poučuje klavir.

Violinistka Ana Julija Mlejnik beleži uspehe na mednarodnih odrih in je kot solistka z orkestrom debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev Dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega kot solistka igrala s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije.

Oder je že delila z mnogimi velikimi glasbenimi imeni, kot so maestro George Pehlivanian, maestro Bartholomeus Henri Van De Velde, Yuzuko Horigome, Antonio Meneses, Lorenzo Cossi, Lana Trotovšek, maestro Aleksander Spasić, Liliana Novak…

Decembra 2018 ji je Univerza v Ljubljani podelila naziv asistentke na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Poleg tega je umetniška vodja festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi je osvojila prvo nagrado.

Zelo rada se udejstvuje v komornih zasedbah in je stalna članica kvarteta Tamino, tria Lontrg, dua Mlejnik-Činč, klavirskega tria Mlejnik-Krklec-Gombač, ansambla The Orchestra of the Imaginary ter baročnih ansamblov The Legacy of Bach in London Brandenburg Soloists.

Klara Krklec je bila leta 2012, s šestnajstimi leti sprejeta na privatno univerzo Gustava Mahlerja v Celovcu. Študirala je pod okriljem prof. Miloša Mlejnika, pri katerem je naslednje leto nadaljevala študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Julija 2016 je bila povabljena na London Master Classes, kjer je s profesorjem Ralphom Kirshbaumom izpopolnjevala tehniko, ter nadgrajevala izvedbo koncerta za violončelo in orkester Edwarda Elgarja. Kirshbaum je dejal, da bi njena interpretacija koncerta morala postati nova himna Anglije.

Februarja 2017 je prejela povabilo na finalni krog avdicij USC v Los Angelesu, ki jo je uspešno opravila in svoje znanje izpopolnjevala na dvoletni specializaciji, kasneje pa še na magisteriju, ki ga je leta 2021 končala z odliko. V času magisterija se je odločila za vzporedni študij dirigiranja pri Larryju Livingstonu, ki je dejal da je bila Klara njegova najboljša študentka v zadnjih 25 letih njegovega učenja, ter jo povabil na študij doktorata iz dirigiranja.

V času študija je redno sodelovala z Martinom Chalifourjem, prvim violinistom losangeleske filharmonije. Prav tako je prejela posebno pohvalo Glenna Dicterowa, ki je številna leta deloval kot prvi violinist NewYorške filharmonije. Po njegovih besedah je Klara ‘rastoča zvezda’ v svetu klasične glasbe.

V začetku leta 2018 je bila povabljena na festival filmske glasbe v Warner Brothers Studio v Los Angelesu, kjer je v orkestru vodila sekcijo violončel. Izvajali so glasbo John Williamsa – Star Wars ter odlomke klasičnih filmov (Casablanca, The Sea Hawk, Titanic, Cinema Paradiso, The Godfather, ET, Rocky…). Tako je odkrila strast do filmske glasbe. Snemala je glasbo za več sto filmov in serij, ki so dobili Grammy in Emmy nominacije ter nagrade.

Zadnja tri leta je nastopala na gala večerih na prestižni univerzi Stanford, katerih poslušalci sta bila med drugim astronavtka Sunita Williams ter nobelov nagrajenec Frederick Duncan Michael Haldane.
Klara igra na violončelo mednarodno priznanega izdelovalca Helmuta Illnerja, ki je njen donator od leta 2011.