Francoske skavtinje prevzele 20 let čakajoči projekt

Pred skoraj letom dni smo na Barki prejeli sporočilo skavtinj iz Francije, da bi se nam letos poleti želele pridružiti za en teden. Po uvodnem posvetu o naših možnostih in njihovih željah, smo skupaj pripravili načrt za njihovo enotedensko vključitev v naše življenje in delo. K nam se je namreč odpravljalo 6 deklet, starih od 18 do 22 let, vsaka z več kot 10 leti skavtskih izkušenj.

V ponedeljek, 17. julija smo jih z navdušenjem pričakali v delavnicah, kjer so si kasneje na vrtu postavile šotore. Za dostop do sanitarij in kuhinje smo jim predali ključ delavnic in svetovali naj le pridejo prenočiti na kavče v prvem nadstropju, če bo vreme postajalo nevarno nevihtno. Povabili smo jih, da se nam vsak dan pridružijo pri kosilu ter poskrbeli za njihove zajtrke in večerje. Že prvi dan njihovega obiska so se nam po kosilu predstavile, nato pa smo se peljali pogledat Zbiljsko jezero ter preučili pot do Mavrične hiše, kjer bo potekal njihov tedenski projekt.

Prihodnji dan je napovedal začetek težko pričakovanega projekta. Dekleta so namreč povedala, da so vajena fizičnega dela in so zato izrazila željo po večjem projektu, po možnosti projekt gradnje ali obnove. Odločili smo se, da jim predstavimo projekt dokončanja terase Mavrične hiše, ki je stal in čakal skoraj 20 let. Dekleta so projekt navdušeno sprejela in vzela za svojega. Tako smo naročili pesek, pripeljali mešalce betona, samokolnice, lopate in ostalo orodje, dekleta pa so se pod vodstvom arhitekta, očeta ene izmed uporabnic, lotila ročne izdelave estriha.

Po treh dneh dela z vmesnimi odmori za malico in kosilo, je terasa v celoti dobila svež estrih. Delo deklet bomo nadaljevali letos jeseni, ko se nam pridružijo prostovoljci podjetja Goodyear Slovenija, ki bodo položili še ploščice.

Skavtinje so bile po napornem tednu za vikend proste, da so se lahko posvetile refleksiji na svoje prostovoljno delo, raziskovale okolico Zbilj, se hodile kopat na reko Soro in uživale v naravi idiličnega Zbiljskega jezera, še pred tem pa smo jim v skromno zahvalo spekli veliko torto.

V ponedeljek, 24. julija so se v zgodnjih jutranjih urah odpravile proti Bledu, kjer so preživele dan ob jezeru ter prenočile, nato pa nadaljevale pohod proti italijanski meji. V ponedeljek zjutraj so nas presenetila še očiščena okna delavnic in pa poslovilna zahvala za skupnost.

»Na pravi poti k sreči je tisti, ki skrbi za srečo drugih. Skušajte zapustiti ta svet za spoznanje boljši, kakor ste ga prejeli.« je že pred 100 leti dejal ustanovitelj prve enote skavtov Robert Baden-Powell; in dekleta prav zares živijo njegov citat.